Kako RTS prati predizbornu kampanju

Kako je uobičajeno tokom predizborne kampanje program Radio televizije Srbije posvećen izborima biće podeljen na urednički i obavezni deo.

Obavezni deo su emisije u kojima liste čija je kandidatura prihvaćena na parlamentarnim izborima imaju garantovan i ravnopravan vremenski prostor da predstave svoje planove, programe i ponudu biračima kroz razgovor sa novinarima RTS-a ili dostavljanjem sopstvenog materijala pripremljenog za emitovanje pod uslovom da taj materijal zadovoljava tehničke i sadržinske standarde propisane od strane uredništva javnog servisa.

Obavezno predstavljanje lista na parlamentarnim izborima obaviće se u posebnim emisijama na Drugom programu televizije u trajalju od 30 minuta i u emisiji „Magazin" na Prvom programu radija , a emisije će biti postavljene i na internet portal RTS-a u posebnu rubriku posvećenu izborima. 

Redosled će biti utvrđen žrebom koji će biti obavljen u prostorijama RTS-a uz prisustvo predstavnika lista koji za to izraze želju, dan posle zaključivanja procesa proglašenja izbornih lista.

Urednički deo predizbornog programa na RTS-u su emisije na radiju i televiziji koje uređuju i vode novinari javnog servisa i u koje se politički akteri, analitičari i kandidati pozivaju shodno novinarskim i profesionalnim normama uz poštovanje važećih zakona i propisa.

Kriterijum za poziv u urednički deo predizbornog programa su urednička procena, dosadašnji status u parlamentu i rezultati na ranijim izborima, kao i istraživanja javnog mnjenja. Prednost imaju liste prihvaćene od RIK-a.

U uredničkom delu televizijskog programa RTS će izbore pratiti u emisijama „Upitnik", „Oko", "Četvrtkom u devet", Šta radite bre", „Reč na reč", kao i u „Dnevniku" u posebno izdvojenom bloku za predizbornu kampanju. 

RTS može u posebnom bloku u emisijama „Dnevnik" i „Šta radite bre" da emituje materijale dostavljene od lista koje učestvuju na izborima prema odluci urednika emisije.

U debatnim emisijama „Upitnik", "Četvrtkom u devet", „Oko" i "Reč na reč" urednici pozivaju učesnike na izborima i biraju teme za razgovor vodeći računa da zadovolje javni interes i obezbede maksimalnu ravnopravnost svih prijavljenih lista. 

U televizijskoj debati „Reč na reč" koju RTS radi u saradnji sa CESID-om prema već uobičajenim pravilima učesnici imaju ravnopravne uslove i jednako vreme za odgovore na ista pitanja. 

Učesnici u svim predizbornim emisijama na RTS su dužni da poštuju pravila debate, a RTS unapred najavljuje da će mikrofon biti uključen samo onom kandidatu kojem je moderator dao reč kako bi se izbeglo da predstavnici lista u emisiji govore u glas što onemogućuje birače da steknu dobar utisak o izbornoj ponudi.

Učešće u televizijskim debatama na RTS-u nije zagarantovano i obavezno, a liste same odlučuju koga će poslati da ih zastupa ako su pozvane u debatu.

Prvi program Radio Beograda svakodnevno prati predizborne aktivnosti političkih stranaka i emituje izborne hronike u centralnoj informativnoj emisiji "Novosti dana". 

Utorkom i četvrtkom počev od 28.maja 2020 godine, u terminu emisije "U središtu pažnje" na Prvom programu Radio Beograda emitovaće se debatne emisije u kojima učestvuju predstavnici političkih stranaka čije liste je potvrdila Republička izborna komisija. 

U ostalim informativnim emisijama RTS-a kao i na internet portalu predizborna kampanja pratiće se shodno odlukama uredništva Informativnog programa RTS-a uz striktno poštovanje zakona i propisa.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar