Kako rešiti pravni spor koji je zatvorio vrata dvorca Fantast

Jedan od najpoznatijih među šezdesetak Vojvođanskih dvoraca, Fantast je prethodnih decenija plenio pažnju turista iz celog sveta.

Zadužbina veleposednika Bogdana Dunđerskog, izgrađena je hiljadu devetsto dvadeset pete godine a potpuno je renovirana pre četri decenije. Dunđerski je dvorac zaveštao Matici Srpskoj ali je po završetku drugog svetskog rata nacionalizovan i od tada je promenio nekoliko vlasnika.

"Dve hiljade dvanaeste godine Matica Srpska odnosno zadužbina Bogdana Dunđerskog pod upravom matice Srpske je pokrenula postupak restitucije i tražila povraćaj te imovine, postupak traje punih deset godina. Dve hiljade devetnaeste godine Upravni sud je doneo presudu da postoji pravni kontunuitet i vratio postupak na ponovno odlučivanje. Matica Srpska ima pravni interes da dvorac bude u što boljem stanju dok ne dobije svog sopstvenika", kaže pravnica Matice Srpske Novi Sad Jelena Veselinov.

Pored dvorca Fantast Bogdan Dunđerski je podigao još četri dvorca, a radi njihovog očuvanja pre nekoliko godina osnovan je centar za afirmaciju baštine Dunđerski.

"Ovo ne može biti odgovornost ni same lokalne samouprave ni same Matice Srpske, moraju da udruže svoje kapacitete i znanje kako bismo izašli iz ove pat pozicije, ovo je najgore moguće rešenje kako propada jedan istoriski spomenik", smatra Osnivač centra za afirmaciju kulturne baštine Dunđerski Zoran Subotički.

Trenutnu o dvorcu Fantast do konačne sudske odluke brine opština Bečej za koju je Fantast uz kulturno-istorijsku vrednost značajan i u turističkoj ponudi.

"Tražimo model koji će doneti rešenje na radost svih nas jer smatram da je ponovno angažovanje Fantasta kao jednog objekta koji će primati posetioce interes svih nas", naglašava član opštinskog veća Bečej Dane Mandić.

Za brzo rešavanje slučaja Fantast zainteresovane su i pokrajinske i republičke institucije. Iz Ministarstva kulture Republike Srbije iniciran je leks specijalis koji bi ubrzao vraćanje te imovine Matici srpskoj.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike