Kako protiče registracija poljoprivrednika na platformu E-agrar

Uz plodne oranice i dobru mehanizaciju, poljoprivrednicima je od ove godine potreban i pametan telefon. Za registraciju na platformi koja će smanjiti administraciju i ubrzati put do subvencija, neophodna im je i mejl adresa.

"Ovo mi izgleda baš, šta da kažem, komplikovano. – Instalirali ste, odradili sve što je potrebno? – Jesmo, pa ćemo videti šta ćemo dalje. – Čime se bavite? – Uzgojem svinja. – Hoće li ovo biti lakši put do subvencija? – Ne verujem“, kaže Dragan Božić iz Drenovca.

Vladimir Pajić iz Glušaca na pitanje zna li da koristi aplikaciju odgovara: "Znam. Pokazali su mi. Snaći ću se. – Kako vam deluje? – Tu i tamo. Videćemo. – Jel to lakši put do subvencija? – Oni kažu da jeste. Videćemo".

Pitanja i nedoumica oko e-agrara je mnogo. Novina za poljoprivrednike, ali i savetodavce.

"Ukoliko poljoprivredni proizvođač ne poseduje pametani mobilni telefon, neophodno je da poseduje čipovanu ličnu kartu i da ode do najbliže policijske stanice, gde će mu ovlašćena lica izdati kvalfikovani elektronski sertifikat. – Kako reaguju poljoprivrednici? – Poljoprivrednicima je ovo sve novo“, kaže Mirjana Milošević iz PSSS Šabac.

Platforma će kako je najvaljeno, početi da radi na proleće. Pomoću nje, bez odlaska na šaltere, poljoprivrednici će moći da registruju gazdinstvo, ali i da provere jesu li ispravno podneli zahtev za subvenciju.

"Ono što je bitno da će E-agrar doprineti poljoprivrednim proizvođačima, to je brži upis, i obnovu regiostracije poljoprivrednog gazdinstava. Zatim, promenu podataka u registru poljoprivrednih gazdinstva. Kao i to da će doprineti bržem odobravanju zahteva i ispalte samih podsticaja“, kaže Mirjana Milošević iz PSSS Šabac.

Osim u službi, savetodavci će i na terenu poljoprivrednicima pomagati da se registruju, koriste aplikaciju i papirologiju zamene digitalnom platforom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike