Kako podići konkurentnost srpskog voća i povrća

Prijave traju do 1. aprila, a cilj programa je raznovrsnija ponuda, privlačenje potrošača i povećanje prodaje i izvoza.

Šesnaest proizvođača hrane dobiće direktnu tehničku podršku akceleratora kroz unapređenje tehnologije i dizajna proizvoda, pristup finansijama i marketing, kako bi razvili bolje dizajnirane inovativne proizvode.

Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog projekta za konkurentnu privredu kaže da su osnovni ciljevi četvorogodišnjeg projekta podizanje konkurentnosti srpske industrije prerade voća i povrća, prvenstveno na internacionalnom tržištu, a zatim i na domaćem tržištu.

"To se uglavnom oslikava u podizanju vrednosti proizvoda koji se plasiraju na tržišta", kaže Pavlović.

Više od 80 odsto izvoza hrane iz Srbije ostvare mala i srednja preduzeća, pa se najviše računa na njih. Preduzetnički centri i partnerske kompanije pomoći će im da se bolje snađu u poslu.

"Smatramo da učesnicima možemo da pomognemo oko razvijanja receptura, oko modifikacije sirovina, oko produženja roka trajanja proizvoda i svih ostalih segmenata koji se tiču prehrambene tehnologije i proizvoda u industriji sladoleda, konditorskoj industriji i industriji pekarstva", kaže Marija Tomić, marketing menadžer u "Desing Tejst Centar".

Inovativni poslovni modeli predstavljaju konkurentsku prednost.

"U prvoj fazi ćemo zajedno sa aplikantima da prepoznamo koji su njihovi nedostaci, ali isto tako koji su njihovi izazovi, potrebe i prednosti na ovom tržištu. Da zajedno sve to pretvorimo u jedan visokokvalitetan premijum proizvod", kaže Kristijan Šujević iz "Nove iskre".

Detaljne informacije o proceduri i kriterijumima prijavljivanja mogu se naći na adresi konkurentno.rs i veb sajtovima akceleratora.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike