Kako penzioneri sa malim primanjima mogu doći do doma za stare, kome pomaže država

Nadežda Satarić iz udruženja za brigu o starima AMITI rekla je gostujući u Jutarnjem programu da se državni domovi mogu naći čak i za nižu cenu od 40.000 dinara, da ima domova u unutrašnjosti gde se cene kreću od 27.000 pa onda idu u Beogradu do 40.000, 50.000 dinara u zavisnosti od usluge koju treba pružiti.

"Zavisi da li je osoba pokretna ili nije i zavisi od standardna sobe u kojoj boravi, da li je osoba u apartmanu ili u trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi. Kod privatnika se cene kreću od 350 evra pa naviše", istakla je Satarićeva.

Prema njenim rečima, svi koji idu u državne domove idu posredstvom Centra za socijalni rad, gde se vrši procena kolika su primanja korisnika, vodi se računa da mu se ostavi džeparac od penzije da ima za lično raspolaganje, onda se vidi koliko su srodnici u obavezi da dotiraju cenu, a ako ni oni nisu u mogućnosti, država će onda dotirati za smeštaj i čak ako nema primanja obezbediti džeparac.

Napomenula je da ne zna tačno koliko je ljudi na listi čekanja, ali je potvrdila da one postoje ne samo za državne domove već i za neke privatne.

Satarićeva je rekla da svi oni koji nemaju dovoljna primanja a potrebna im je usluga domo, prvo treba da se obrate Centru za socijalni rad, mnogi to ne znaju pa se prvo obraćaju domu, a onda ih dom uputi na Centar za socijalni rad gde će im reči koja dokumentacija im je potrebna.

Dodala je da je za privatne domove procedura jednostavnija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike