Kako Kragujevac brine o najteže obolelim građanima

O Kragujevčanima koji ne mogu do lekara staraju se ekipe Kućnog lečenja, daju terapiju, previjaju, savetuju ih u njihovom domu. Najteže oboleli smešteni su u Gerontološki centar. O 200 obolelih svakodnevno brine više od 50 lekara, medicinskih tehničara, negovatelja.

"Uz adekvatno lečenje uz simptomatsku i potpornu terapiju, okupiranje bola, preduzimanje fizikalno rehabilitacionih tretmana, ", kaže dr Milena Krstić, specijalista interne medicine."

Pre godinu dana u Gerontološkom centru otvoren je Centar za palijativnu negu u čiju su adaptaciju i opremanje resorno ministarstvo i Evropska unija uložili 340.000 evra. Centar još ne radi, a na listi čekanja je trenutno 70 pacijenata.

"Mi smo sada u nekoj zvršnoj fazi dobijanja upotrebne dozvole za ovaj deo objekta i paralelno za dobijanje licence od Ministarstva za rad", kaže Jelena Milovanović,  v.d. direktorke Gerontološkog centra u Kraguejvcu.

U Ravnom Gaju kod Kragujevca Zavod za zbrinjavanje odraslih "Male pčelice" do kraja godine otvoriće i prvi Regionalni centar za obolele od demencije i Alchajmerove bolesti. Država, Zavod i donatori obezbedili su 50 miliona dinara.

"Imaće kapacitet 40 ležajeva za početak, puno znači za porodice u Srbiji, porodice koje imaju problem sa ovom bolešću, pružaće dvadesetčetvoročasovnu negu", kaže Vladica Stanojević, direktor Zavoda "Male pčelice".

U Srbiji ima 7.000 obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti. Kragujevački Zavod "Male pčelice" uz pomoć države planira proširenje Centra u Ravnom Gaju za još 80 mesta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike