Kako je razvoj poljoprivrede doveo do uništenja „pluća planete“

Amazoniju nagrizaju dve poljoprivredne delatnosti – uzgoj goveda i genetski modifikovane soje, čime se, smatraju naučnici, može protumačiti dramatično širenje šumskih požara u tom delu Brazila, prenosi portal Sibiz.

"Ekstenzivan uzgoj goveda je glavni uzrok krčenja amazonske prašume. Nešto više od 65 odsto amazonske krčevine danas je pod pašnjacima", rekao je Romulo Batista, istraživač u Grinpisu.

Brazil je, inače, najveći svetski izvoznik govedine. Ta je zemlja u 2018. izvezla rekordnih 1,64 miliona tona tog mesa, pokazuju podaci Brazilskog klastera izvoznika mesa.

Glavna tržišta su Kina, zatim Egipat i EU, a između 1997. i 2016. izvoz govedine se udesetostručio.

Gotovo 6,5 odsto iskrčene površine koristi se za uzgoj poljoprivrednih kultura.

Brazil koji je i dosad bio najveći svjetski izvoznik soje, ispred SAD, u 2018. je izvezao rekordnih 83,6 miliona tona, ili 22,6 odsto više nego 2017. godine, objavilo je brazilsko ministarstvo privrede.

Taj se uspeh tumači najprije apetitom Kine, najvećim potrošačem brazilske soje koja je uglavnom GMO. Zbog trgovinskog rata koji Peking i Vašington vode već gotovo godinu dana, Kina se sve više okreće Brazilu u kupovini stočne hrane.

Zbog čega je Amazonija važna?

Amazonija je jedan od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih promena pošto je najveća kišna šuma na planeti.

Za nju kažu da su "pluća planete" jer proizvode ogromne količine kiseonika i apsorbuju ugljen-dioksid.

Poljoprivreda u Južnoj Americi takođe opstaje zbog kiše koja se proizvodi iz šume.

Kada se dogodi šumski požar, u atmosferu se emituje ugljen dioksid, što povećava nivo ugljenika. Zbog toga se naučnici boje da uskoro čak ni Amazonija, dobrim delom iskrčena, neće moći da prima i zadrži dovoljno ugljenika.

Taj ugljen-dioksid nema gde drugo do da ode pravo u atmosferu.

Britanski javni servis navodi da je samo od početka ove godine zabeleženo neverovatnih 75.000 požara u šumama u Brazilu. Tokom 2018. godine bilo ih je duplo manje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike