Kako je moguće da dom za stare postane mesto za zlostavljanje, ko je odgovoran

Stana Božović iz Ministarstva za rad i socijalnu pitana rekla je gostujući u Beogradskoj hronici da je Inspekcija izvršila nadzor u domu "Holidej haus" i da je zbog grubog kršenja propisa dom zatvoren. Prema njenim rečima, postoje zapisnici i sve je transparentno, u domu su grubo prekršili standarde koje propisuje zakon.

 

"Najčešće je u domovima nedovoljan broj radnika, posebno stručnih radnika, nekada nisu ispuštovane procedure koje se propisuju prilikom prijema u dom, često su problemi i slobodno kretanje, higijena i oprema koja nije adekvatna", navela je Božovićeva i dodala da je u pomenutom slučaju Inspekcija grubo odreagovala i oduzela licencu.

Dodala je da inspekcija odreaguje na najbrži način i na redovnim i na vanrednim kontrolama.

"Ako govorimo o Republičkoj inspekciji za socijalnu zaštitu odgovorno tvrdim da je odgovorna, nemoguća je da naša inspekcija zatvorila oči i da nije reagovala ako je ustanovila nešto sporno kada napravi kontrolu. U inspekciji su nam profesionalci koji se dugo bave ovim poslom", istakla je Božovićeva.

Kaže da se svi globalno nalazimo u kovid režimu i da smo imali mere, kao i preporuke Ministarstva zdravlja.

"Inspekcija pravi plan i program kontrole i to se radi za period od šest meseci. Kontrole su najavljene kada su redovne, ali kada se rade vanredne kontrole na zahtev, onda se izlazi "ad hok" na teren", napominje Božovićeva.

Nadežda Satarić iz Udruženja "Amiti" kaže da se porodice korisnika domova najčešće žale na odnos osoblja prema korisnicima, da onima koji pate od demencije daju previše lekova, a u vreme korone je bila komunikacija veliki problem. Dodaje da su česte pritužbe i oko plaćanja kada se dogodi da korisnik doma premine.

Božovićeva je naglasila da svi licencereni domovi moraju da ispune standarde, ali da ogroman broj domova koji su zatvoreni nisu imali licencu

Satarićeva smatra da ima dosta i privatnih domova koji se trude da održe standarde, ali da su često suočeni sa nedostatkom radnika koji u velikom broju odlaze u Nemočku i onda ne mogu da ispune stndarde.

Savetuju sve da pre nego što ostave najmilije u dom da dobro pročitaju ugovore i provere da li dom poseduje licencu.

Satarićeva smatra da je bitno da imaju preporuku za određeni dom, pošto u uslovima korone ne mogu da uđu u njega i procene uslove, cena, kako kaže, nije najbitnija.

Ukoliko građani imaju problem u domu, Božovićeva kaže da se žale prvo domu, a ako nema reakcije sledeća adresa je Ministrastvo, koje će reagovati.

Iskustva pokazuju, kaže Satarićeva da na svaku pritužbu inspekcija reaguje, nekada daju nalog da se dom izmesti, ali se to ne dogodi. Prema njenim frečima, Inspekcija mora da prati da li se sprovode nalozi.

Božovićeva je napomenula da je od kako je počela pandemija u Srbiji zatvoreno pet domova za stare.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар