Kako je carstvo jagoda u Vojvodini okupilo mlade poljoprivrednike

Iako se ubraja među mlađe zadruge u Vojvodini "Carstvo jagoda iz Vojvoda Stepe", osnovano prošle godine za kratko vreme postalo je prepoznatljivo po proizvodnji i prodaji jagoda kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

Ono što posebno ohrabruje što su članovi zadruge mladi proizvođači koji su se odlučili da ostanu u ovom pograničnom selu.

"Ove godine proleće je bilo nepovoljno za jagodu, februar je bio jako topao, a onda je naglo zahladnelo, ali mimo svega toga na 10.000 sadnica pod plasteničkom proizvodnjom očekujemo prinos od četri i po do pet tona, što je zadovoljavajuće. Cena ove godine je korektna opravdavajuća je za rad i trud", navodi Luka Opačić, direktor zadruge "Carstvo jagoda".

Ukazuje da se jagoda na malo prodaje po 500 dinara po kilogramu, a na veliko oko 400 dinara.

Nikola Tolčin proizvođač iz Vojvoda Stepe navodi da je jedan od najmlađih proizvođača jagoda.

"U svet jagodarstva ušao sam prošle godine kada sam dobio podsticaj od opštine Nova Crnja, tada sam mogao da se uputim u svet poljoprivrede. Zadruga mi je konkretno donela lakši plasman proizvoda, svakako stručnu pomoć, lakšu i jeftiniju nabavku materijala koji je potreban za uzgoj jagoda", objašnjava Tolčin.

Kao mladi proizvođač povratar vidi perspektivu u ovom Banatskom selu.

"Svakako mislim da ima perspektive, da je zapravo poljoprivreda budućnost, i mislim da bi svi trebali da se okrenemo ovom vidu proizvodnje jer je u pitanju hrana, a samim tim voće povrđe koje je zdravo i koje je potrošna roba koje se koristi konstantno", ocenjuje Tolčin.

U lokalnoj samoupravi Nova Crnja predhodnih godina iz opštinskog budžeta izdvajaju značajna sredstva u ove namene.

"Mi njih podstičemo zato što imamo naš univerzalni i dobro poznati konkurs za mlade poljoprivrednike. Mi svake godine odvojimo tri miliona dinara", navodi Dragan Daničić zamenik predsednika opštine Nova Crnja.

Ukazuje da je u toku konkurs i da traje do 19. maja.

"Mi odvajamo 100.000 dinara po jednom poljoprivrednom gazdinstvu i to je njima dovoljno da započnu jedan svoj biznis, kada započnu i kada se nađu u tom biznisu i toj kulturi koju žele da gaje oni posle postaju jači, konkurentniji na tržištu i onda dobijaju kredite pokrajine i republike", dodaje Daničić.

Ukazuje da Opština dobija mlade, uspešne kreativne ljude koji ovde žive od svog rada i koji samim tim svojim gazdinstvom promovišu i svoju opštinu.

Već sada ima nagoveštaja i u drugim Banatskim pograničnim mestima osnivanje sličnih zadruga jer kako nam tvrde proizvođači bavljenje voćarskom i povrtarskom proizvodnjom daleko je profitabilnije od ratarske proizvodnje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike