Kako izgleda podrška roditeljstvu u Kragujevcu

Rana podrška roditeljstvu oslanja se na tri stuba: zdravstvenu i socijalnu zaštitu i obrazovanje. U fokusu intersektorskog tima iz tih oblasti su individualne potrebe svakog deteta.

"Da bi porodica bila zadovoljna onim što dete može, ume i zna i onim što može da postigne, da bi bilo funkcionalno ne samo za život u porodici, već i u lokalnoj zajednici", kaže Marina Marković, koordinator tima za ranu intervenciju u Kragujevcu.

"Tako da smo mi kao porodica, stručnjaci i vrtić koji je druga kuća deteta, gde je najviše vremena provodio, u istom vremernskom intervalu i u istom vremenskom periodu, prosto zajedno radili na tim nekim osnaženjima moga deteta", navodi Sanja Nedić, majka iz Kragujevca.

Šest gradova i opština u Srbiji, u saradnji sa UNICEF-om, pioniri su u programu sveobuhvatne podrške roditeljstvu.

"Roditelji dobijaju psihosocijalnu i podršku, uče da brinu o sebi, da bi na najbolji način mogli da se posvete detetu i pruže mu prosperitetnu budućnost", objašnjava Josi Ečeveri Burkhart, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji.

"Preko 60.000 poprodica je obuhvaćeno našim aktivnostima i mislimo da je jako važno, da ovo kao model, zaživi i bude život čitave Srbije", smatra Prof.dr Slavica Đukić Dejanović, predsednica UO programa Podsticajno roditeljstvo.

Kragujevac je primer dobre prakse, u kojem se 12 odsto ukupnog budžeta izdvaja za oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

"Naročito nam je važna podrška najugroženijima.To su primaoci novčane socijalne pomoći, to su Romi i Romkinje,to su hraniteljske porodice, seoska područja", naglašava Gordana Damnjanović, članica GV Kragujevca.

"Za 2022. godinu, obezbeđeno je dodatnih oko 22 milijarde dinara, što je za jednu trećinu više sredstava nego što je izdvajano u prethodnom periodu", navodi Milka Milovanović Minić iz ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

U naredne dve godine, još 28 lokalnih samouprava u zemlji, proći će kroz program brige o ranom razvoju dece i podrške roditeljstvu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike