Kako građani mogu da pomognu u suzbijanju komaraca koji nose virus Zapadnog Nila

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za RTS da građani ne treba da strahuju od virusa Zapadnog Nila ali da treba da budu oprezni.

Radojičić navodi da se od 2012. godine virus svake sezone pojavljuje u Beogradu i Srbiji sa različitom učestalošću. I ove godine se virus pojavio. Moramo biti oprezni, ali nema mesta za veliku brigu, poručio je Radojčić.

Prema njegovim rečima, JKP Gradska čistoća vodi računa o suzbijanju komaraca, kao i redovan monitoring i ispitivanje komaraca na virus Zapadnog Nila.

"Još od marta se krenulo sa tretmanom larvi komaraca, koji se sada tretiraju sa zemlje – zaprašivanjem iz vozila", kaže Radojičić.

Napominje da je reč o dve vrste komaraca – jedni su kućni i oni prenose virus Zapadnog Nila, a drugi su rečni tzv. tigrasti.

Tigrasti se tretiraju sa obala reka i sa zemlje iz vozila, dok je za suzbijanja kućnih potrebna i saradnja sugrađana.

Kako objašnjava, svaka mala vodena površina, čak i voda u saksiji može biti mesto njihovog razmnožavanja.

"U ovom trenutku u zaprašivanje komaraca uključen je maskimalan broj vozila – 32 sa ekipama koje su svakodnevno aktivne u periodu 20.30 do ponoći", dodaje Radojičić.

Ukazuje i da je pokrenuta procedura za aktivaciju aviona za zaprašivanje, a optimalan trenutak odrediće monitoring i vremenski uslovi.

Dodaje da je za suzbijanje komaraca Grad izdvojio 132 miliona dinara.

O napadima na radnike Gradske čistoće

Govoreći o napadima građana na ekipe Gradske čistoće koji rade na suzbijanju komaraca, Radojičić smatra da je to rezultat globalnih teorija zavere i da one dolaze iz istog izvora kao i kada je reč o antivakserima.

Suzbijanje komaraca je bezbedno za građane, a takvi ljudi moraju da budu sankcionisani, poručuje gradonačelnik Beograda.

Navodi da je Grad napravio desetogodišnju strategiju borbe protiv komaraca i virusa Zapadnog Nila.

"Kao sa ambrozijom, to su stvari koja zahtevaju rad na duge staze", zaključuje Radojičić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар