Kako doživeti 106. rođendan – umerenost, dobra dela i vera

Dedi Živanu se prva rođendanska želja za 106. leto već ispunila – puna kuća naroda.

"Poželeli smo danas da dođu gosti dobri i da budu srećni, živi i zdravi. Srećan sam čovek što sam doživio ovoliko godina", kaže Živan Popović, iz Latvice kod Arilja.

A stalo je u deda Živanov život mnogo toga – bio je i čobanin, kraljev vojnik, četnik, partizan, logoraš, zemljoradnik … I nije ga život mazio, kaže dok prebira po uspomenama.

"Bio sam u borbi, u 6 borbi sam učestvovao, kud su me gođ poćerali ja sam morao da idem, ja drage volje nisam išao nikuda", seća se Živan.

Recept za dug život je po njemu umerenost u svemu, dobra dela i vera, a sreća i tuga spojene u stihu: "Ništa majko radosnije nema kad se momak za djevojku sprema, a ništa majko žalosnije nema kad se ženjen u komandu sprema", kaže Živan Popović.

Društvo mu, osim nekoliko prijatelja, poštara i taksiste koji mu donose vodu i namirnice, prave knjige. Potomci brinu o njemu, ali su daleko od Arilja i ne mogu često da dolaze, a deda iz svoje kuće na vrh Latvice neće dok ga zdravlje služi, a kaže da bez štapa ne može, slabije vidi i čuje ali još može da brine o sebi.

"Kad je toplo radim sam puno koješta, sam sve kućne radove i perem i mjesim, mjesim leba, perem sam veš, samo nemam vode, treba mi kupatilo", kaže Živan Popović.

Uz rođendanski poklon iz ariljske opštine stiglo je obećanje da će umesto česmice u dvorištu dobiti kupatilo. Deda ne propušta da zapiše ko je bio i šta doneo i kao što je red, svakog gosta isprati.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike