Kako da sitni proizvođači svinja povećaju broj grla?

U šabačkim selima je više praznih, nego punih obora. Zbog nestabilne otkupne cene tovljenika i skupih žitarica, mnogi farmeri su smanjili broj grla ili potpuno ugasili proizvodnju.

"Ove mere što je donelo ministarstvo, nama sitnim proizvođačima ne idu na ruku. Videćemo za 100 dana šta će se desiti. Ali, ja smatram lično da se neće popraviti u proizvodnji svinja situacija. Sve dok ne budemo seli za jedan sto, proizvođači, prerađivači potrošači i trgovci", kaže Milivoj Živanović iz Tabanovića.

"Uvoz prasadi i teladi bez carine, ne samo da država gubi milijarde, time se gasi i ovo malo stočnog fonda. A znamo da u poljoprivredi nema mesta, nema rada bez stočarstva. Mnogo malih je nažalost pogašeno, koji su činili 90% proizvodnje u stočarstvu“, navodi Zoran Milićević, predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije.

U oborima je i znatno manje krmača, zbog toga nedostaje i kvalitetne prasadi za tov.

Prasad uglavnom uvoze veći farmeri, i to iz Danske. O ovoj temi pred kamerom nisu želeli da govore, ali su nam u telefonskom razgovoru rekli da će ukidanjem carine uštedeti oko pet evra po prasetu.

Povećanje stočnog fonda, cilj je države. Zbog toga se odriče prihoda od carine od 5 odsto i zaštitne takse od 8,7 dinara po kilogramu.
"Mi imamo minus oko milion prasadi u ovom trenutku. U nekim nestabilnim situacijama je najneophodnije da imate osnovne životne namirnice, a mi
svakako nemamo dovoljnu količinu svinjskog mesa koju potrošimo, iz tog razloga je uvozimo. Ideja je da se što više toga gaji u Srbiji", kaže Jelena Tanasković, ministarka poljoprivede.

Dok čekaju efekat nove mere koja važi čitavu ovu godinu, stočari u Mačvi beleže nove gubitke. Cena tovljenika je u padu, i niža je od 200 dinara.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike