Kako će „jezik sankcija“ uticati na rusku privredu

Sedmorica ruskih bogataša, 12 kompanija, 17 zvaničnika – sankcije su najteže oni pretrpeli. Trinaest milijardi dolara u jednom danu izgubila je ruska berza, milijarderi, prema procenama, od 12 do 16 milijardi.

"To je bio veliki potres, i berza ima stres, kako je vreme proticalo nije ga mnogo prošlo, oni su počeli da se vraćaju. Naravno, neće se vratiti na početni nivo", smatra glavna i odgovorna urednica portala Sputnjik Ljubinka Milinčić.

Da se vrati tom smeru ruska ekonomija uspela je i kada su 2014, nakon ruske aneksije Krima, uvedene sankcije SAD. Da je uspela da se prilagodi novoj ekonomskoj realnosti, potvrđuje i rast privrede 2017. Nova runda sankcija, čini se, sa jačim posledicama.

Ivan Vujačić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smatra da je to pokušaj da se preko oligarha izvrši pritisak na Putina.

"Mislim da je to pogrešno jer su oligarsi deo vlasti u Ruskoj Federaciji. Teško videti razgraničiti uopšte gde počinje privatni sektor a završava se državni. Delimično će potresti neke sektore, Deripasku, koji će biti skinut sa berze. Pogodiće tehnološki napredak Rusije, pogodiće eventualno finasijsko tržište", dodaje Vujačić.

Donji dom parlamenta raspravljaće o nacrtu zakona koji predlaže da se ograniči uvoz softvera i poljoprivrednih proizvoda. Državnim kompanijama pod američkim sankcijama ruska vlada najavljuje dodatnu pomoć.

"Tako da se govori o osnivanju of-šor zona na Dalekom istoku. Još uvek nisu donete odluke, ali to je jedna od mogućnosti. Oligarsi neće moći da pozajmljuju novac od stranih banaka ali će moći da pozajmljuju od svojih banaka", objašnjava Ljubinka Milinčić.

Vujačić ukazuje da Rusija ima manje opcija da pogodi Zapad nego što Zapad ima da pogodi nju.

"Ali, opet ali će to biti na nivou nekih ciljanih sankcija. Pretpostavljam da će biti na neke američke firme koje ulažu u Rusiji. Ono što je loše je što se stvara jedna atmosfera nepoverenja za ulagenje u Rusiji. Trampova administracija koristi ovakve stvari radi dobijanja nekakve pozicije u potencijalnim pregovorima. To radi na neorganizovan, nezgrapan način gde se ne vide trajne posledice. Kao što smo mogli da vidimo, SAD unese jednu nestabilnsot u svetsku privredu", dodaje Vujačić.

Jezik sankcija ne može da se koristi – poručuje Moskva Vašingtonu. Ipak nove najavljne sankcije SAD, smatraju analitičari, mogle bi da nanesu štetu koja ne može da se popravi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike