Kakav vlasnik takav ljubimac – kako se zaštititi od opasnog psa

Arči ima tri godine i veoma je uplašen dok prima terapiju u veterinarskoj ambulanti. Nije bolestan, već povređen. Arčija je u subotu napao pitbul u Zaplanjskoj ulici na Voždovcu. Bio je potreban samo trenutak nepažnje.

"Ja sam se javila snajki i sinu da smo stigli u park. Dok sam ja uhvatila telefon, već sam čula iza sebe vrisku i ciku. Arči je bio tu negde, ovaj pitbul se sjurio sa igrališta, uhvatio ga je za zadnju nogu. On je visio naglavačke iz njegovih čeljusti, jedva smo uspeli da ga oslobodimo", priča Pavlica Papović.

Pavlica je ovaj slučaj prijavila policiji. Tvrdi da do njega ne bi ni došlo da je neodgovorni vlasnik pitbula poštovao propise.

Prema Zakonu o dobrobiti životinja, opasne pse mogu u šetnju da izvode samo punoletni, na povocu i sa zaštitnom korpom na njušci.

Takođe, osoba koja izvodi "opasnog psa" dužna je da sa sobom nosi potvrdu, izdatu u skladu sa posebnim propisom, kao dokaz da su i vlasnik i pas prošli određenu obuku, uz proveru socijalizacije psa, kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Kazne za nepoštovanje ovih propisa su od 5.000 do 50.000 dinara, a za kontrolu je zadužena Komunalna milicija.

"Draga komunalna službo izađite na ulicu, na svakih 20 metara imaćete prihod u budžet od 50.000, ako naplaćujete te kazne i ispratite da li se ponavljaju ti slučajevi, pa da regulišemo to. Ako uspemo bar jednom ili dvojici pasa da stavimo korpu i da budemo bezbedniji na ulici i mi i psi i naša deca prvenstveno, biće dobro", apeluje Pavlica.

Od vlasnika zavisi kakav će biti pas 

Osmogodišnja Ina i devetogodišnja Mimi se takođe oporavljaju posle napada komšijskog psa rase akita. Slučaj je prijavljen policiji, ali kažu da je i posle toga opasna akita ponovo slobodno šetala ulicom.

Iako, pre svega pitbul i staford terijer važe za opasne, veterinari upozoravaju da takav može da bude svaki pas ako je vlasnik neodgovoran.

"Ako vlasnik trenira psa da bude agresivan ili ako se ponaša prema njemu agresivno i pas će da bude agresivan i ono čega treba da budemo svesni – apsolutno je da vi i od pudle možete da napravite zver koja će da napada sve, koja će da reži, koja će da ujeda itd, s tim što je mala pa ne može da nanese neke ozbiljne povrede", kaže veterinar Vladimir Terzin.

Na raskrsnici Sarajevske i Višegradske građani su snimili jednog neodgovornog vlasnika koji se svađa sa ženom koja mu je skrenula pažnju da psa mora da šeta na povocu.

Kada je reporter RTS-a tražio sagovornika, od veterinarske inspekcije dobijen je samo dopis u kome tvrde da u proteklih godinu dana nije bilo prijava protiv vlasnika opasnih pasa.

U Sekretarijatu za poslove komunalne milicije kažu da su njihove patrole prošle godine povodom kontrole kućnih ljubimaca izlazile na teren 820 puta, od čega se 76 kontrola odnosilo na opasne pse, ali nismo dobili podatke o tome koliko puta su kažnjeni nesavesni vlasnici opasnih pasa.

Ako primete nesavesne i neodgovorne vlasnike opasnih pasa, građani mogu da ih prijave i Beokom servisu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike