Kada zvezda upeče najteže je radnicima na otvorenom – kako ih zakon štiti

Šešir, naočare i voda. Nije lako biti biti na terenu po ovim temperaturama, a kako li je tek na gradilištu?

"Kad je baš ovako toplo, ujutru izbacimo posao što više, pa u popodnevnim satima malo odmaramo, malo radimo, više tečnosti i tako", kaže Vladan Nikolić, radnik.

"Najteže je od 12, pola 1 do 4 ili 5 sati. Tada je najteže sunce, tada je najtoplije, znači najteže je posle podne", navodi Zlatko Galicki, radnik.

"Kad je 2 sata, 1 ili 2 sata, moraš da sedneš da odmoriš malo u hladovinu, malo vode i nastaviš", dodaje Nikolić.

U hladu nedovršene zgrade je daleko prijatnije. Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, ako ima više od 36 stepeni, poslodavci su dužni, ako je to moguće, da prekinu radove. Nismo pronašli svedoke koji bi nam potvrdili da se to nekada desilo.

"Menja se, uglavnom je to preraspodela radnog vremena, ranije se krene, oko 6 ujutru i radi se nekad i tokom čitave noći, ali je zato veća pauza u toku dana. Evo sada je njihova pauza od 12, pa do pola 2, kada je najtoplije i kasnije ima od 5, pa do pola 7", objašnjava Goran Milosavljević, šef gradilišta.

Kada je ovako toplo i gradske službe drugačije organizuju rad. U "Beograd putu" ekipe rade noću, u "Gradskoj čistoći" češće prave pauze, dok u "Vodovodu" kažu da, ako je moguće, radnici ne rade između 10 i 16 časova. Visoke temperature brže iscrpljuju telo.

"Toplotni grčevi, sunčanica, to su neke stvari koje mogu da se dese. Najbolje bi zato bilo da poslodavci u najtoplijem delu dana sklone svoje radnike, ali ako to već ne može da se tako organizuje rad, onda da su im stalno tu neke flašice vode i slatka limunada", navodi dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

"Moramo da se naviknemo, druge nema", poručuje Zlatko Galicki.

Ministarstvo za rad preporučuje na visokim temperaturama češće pauze, rad u više smena, izbegavanje rada u najtoplijem delu dana, dodatnu radnu snagu i letnju opremu za rad.

Nismo jedini koji nemaju zakon koji bi zabranio rad na otvorenom ako je napolju prevruće. Takve odredbe nemaju ni britanski, francuski, italijanski zakon. U Španiji i Kini propis postoji, a u Nemačkoj je poslodovac dužan da interveniše ako je u kancelariji više od 26 stepeni. Mediji prenose da je u Kataru tokom izgradnje fudbalskih stadiona za Svetsko prvenstvo od vrućine umrlo više od 6.000 ljudi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike