Kada policajac sme da puca i kako upozorava napadača

Povodom pucnjave na Karaburmi, kada je policija usmrtila muškarca koji je pre toga opljačkao benzinsku pumpu u Mirijevskom bulevaru, oglasili su se tužilaštvo i MUP. Prema njihovom saopštenju, pljačkaš, bez obzira na opomene policije, nije hteo da spusti pištolj.

Ekipa RTS-a bila je na mestu događaja u Ulici Salvadora Aljendea na Karaburmi, na bočnom stepeništu kod broja 19. Tragovi krvi još su svedočili o incidentu.

Tu je policija sustigla pljačkaša, 500 metara od pumpe u Mirijevskom bulevaru, koju je opljačkao oko 21.30 i, prema zvaničnom saopštenju, nije imala drugog izbora nego da puca jer je pljačkaš pretio pištoljem.

Stručnjaci objašnjavaju u kojim situacijama policija, po zakonu, ima pravo da upotrebi službeno vatreno oružje.

"Zakon o policiji precizno definiše kada je dozvoljeno upotrebiti vatreno oružje. Ono se koristi jedino u slučaju kad se drugim sredstvom prinude ne može odbiti istovremeni protivpravni kojim se ugrožava život policijskog službenika ili drugog lica. Dakle upotrebljava se samo kada je apsolutno nužno", objašnjava profesor krivičnog prava na Fakultetu bezbednosti Mladen Milošević.

Objašnjava da je, pre nego što upotrebi oružje, policajac dužan da izgovori reči upozorenja koje glase "stoj, policija, pucaću!".

"Ukoliko lice ne postupi po naređenju, policijski službenik je dužan da ispali hitac u vazduh, takozvani upozoravajući hitac u vazduh i tek nakon toga može da upotrebi vatreno oružje", kaže Milošević.

Ipak, to pravilo, kaže, ima izuzetak: Ukoliko bi se time dovelo u pitanje odbrana od napada i dodatno ugrozio život policajca ili drugog lica koje štiti, onda nije dužan da izda ovo upozorenje.

Komšije nisu čule pucnjavu 

Komšije tvrde da nisu čule pucnjavu i da su tek kasnije, kada je policija zatvorila ulicu, pretpostavili da se nešto dešava.

Inače, prema zakonu i samo potezanje vatrenog oružja ili čak imitacije oružja dovoljan je razlog da policija upotrebi svoje službeno oružje.

Kako piše u zajedničkom saopštenju Ministarsta unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičeni je, kada su ga sustigli policijski službenici, uperio pištolj ka njima i oglušio se na njihova upozorenja da spusti oružje, nakon čega su oni ispalili tri hica i usmrtili osumnjičenog.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike