Kada krenemo na godišnji odmor, šta lekari savetuju da ponesemo

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kažu da je zahlađenje prijalo hroničnim bolesnicima.

Doktorka Bojana Aćimović je rekla da je noć bila mirnija u odnosu na dnevne smene – 81 intervencija, 15 na javnom mestu, dve saobraćajne nezgode bez teških trauma. 

Hornični bolesnici su se manje javljali za savete.

Najčešće su se javljali pacijenti kojima ovo leto ne prija, to su kardiološki pacijenti i pacijenti sa oscilacijama u krvnom pritisku i bolom u grudima.

Velike su gužve na granicama, sezona je godišnjih odmora. Govoreći o tome kako da se pripreme za putovanje, dr Aćimović kaže da je potrebno da na put krećemo zdravi, da koristimo redovnu terapiju ako je imamo.

Prema njenim rečinma, najbolje bi bilo da na put ponesemo zaštitini faktor – da poštujemo mere zaštite od sunčevog zračenja, neki probiotik, aktivni ugalj.

Takođe možemo poneti i neki orasol da možemo deci da nadoknadimo elektrolite ako bude mučnine i povraćanja.

"Hronični pacijenti da koriste propisanu terapiju, neko ko je sklon alergijama da ima neki antihistaminik kod sebe, antipiretik da možemo da snizimo temperaturu tela ako bude potrebno", rekla je doktorka.

Treba se čuvati da se ne inficiramo koronavirusom – to bi bilo najpoželjnije i da se svi vakcinišemo i krenemo na letovanje, zaključila je dr Aćimović. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар