Kad se spoje Nemanjina tuga i Suzanina dobrota – drugarstvo nikad jače

Organizacija "Najbolji prijatelj" spaja osobe sa smetnjama u razvoju i one koji sa njima saosećaju i žele da im pomognu.

"Provodimo vreme zajedno, imamo šetnje, slušamo muziku. Nemanja mnogo voli muziku i pokazuje mi neke od svojih omiljenih pesama, sviramo i pevamo. Igrali smo čak i kolo, njemu je to bilo jako zabavno", kaže volonterka Suzana Grujičić.

Kada ne crtaju ili se ne igraju, vežbaju jogu i organizuju izlete. Ne preskaču se ni rođendani.

"Nemanja i ja već dve godine slavimo rođendan koji podrazumeva porodični ručak, na kom razmenjujemo poklone, on ih isprobava i pravimo različite kombinacije, to su neke stvari koje njega čine srećnim", ističe Suzana.

Za dve godine šezdesetoro mladića, devojaka i dece našlo je svoje najbolje prijatelje. Cilj koji su sebi postavili – da osobe sa smetnjama u razvoju budu primećenije u društvu, odavno je ispunjen.

"Mi se fokusiramo na to da im obezbedimo barem socijalni deo, gde oni mogu da dobiju najboljeg prijatelja, na osnovu različitih kriterijuma i zajedničkih interesovanja, godina, spajamo osobe sa invaliditetom sa volonterima", kaže Marija Marjnović, generalni direktor organizacije "Najbolji prijatelj Srbija".

Poraz nikada nije lako podneti, ali ovde se i to uči, kroz partiju remija.

"Svi su dobri ovde, ali moja Violeta je profesionalac i pozivam gospođu i Violetu na revanš u remiju", rekla je Larisa Rađenović.

"Mene je Lara naučila da igram remi, šetamo i družimo se i ja sam zahvalna na prilici da budem ovde i da se družim sa svima", kaže Violeta Marjanović, volonterka.

Ova odabrana družina heroja spremna je da društvu pokažu kakve skrivene moći i talente ima. Jer prijatelji služe za to, da nas oporave, nasmeju ili jednostavno – vole.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike