Kad se konferencija za medije pretvori u prikaz borbene gotovosti NATO-a

Španska vlada je saopštila da je neidentifikovani avion izazvao uzbunu i na kratko prekinuo obraćanje litvanskog predsednika Gitanasa Nausede i španskog premijera Pedra Sančesa u vojnoj bazi u Litvaniji, prenosi agencija AP.

Španski mediji izvestili su da je avion ruski, ali u vladinom saopštenju to nije precizirano.

Neimenovani zvaničnik NATO-a je za agenciju AP rekao da su španski avioni poleteli "kako bi identifikovali dve letelice koje su ušle u područje Baltičkog mora".

Ti avioni su, prema njegovim rečima, bila dva ruska borbena aviona Su-24 koja su se kretala severoistočno.

"Dva ruska aviona nisu dostavila plan leta, nisu imala uključen transponder leta niti su razgovarala sa kontrolorima avio-saobraćaja", rekao je zvaničnik.

Nauseda i Sančes su govorili na koferenciji dok su se dve letelice "jurofajter tajfuns" španskih vazduholovnih snaga nalazile iza njih u bazi u litvanskom gradu Siaulai, kada su bezbednosni zvaničnici iznenada prekinuli lidere jer su posade pohitale u borbene avione.

"Našu konferenciju za štampu prekinuo je pravi poziv. Vidite, sve funkcioniše sjajno. Mogu da potvrdim da su borbeni avioni poleteli za manje od 15 minuta od prijema alarma", izjavio je Nauseda nakon incidenta.

Ističe da su zahvaljujući Pedru Sančesu zaista videli kako funkcioniše vazduhoplovna misija nadzora.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар