Najbrže vesti u Srbiji

Kačinjski: EU ne može da izađe iz krize sa Donaldom Tuskom

"Bio je u ratu sa predsednikom (Kačinjskim) i tu je njegova moralna, naglašavam moralna odgovornost za nesreću u Smolensku, ona je očigledna. Tu su stvari da se razjasne i sa aspekta zakona o tome šta se dešavalo pre nesreće i posle nje. Tu su i druga pitanja", rekao je Kačinjski sinoć poljskoj državnoj televiziji TVP3.

Britanski list Fajnenšel tajms objavio je iz nezvaničnih izvora da je Kačinjski kada je Angela Merkel u februaru ove godine posetila Varšavu, zapretio da će Poljska izdati evropski nalog za hapšenje Tuska.

"Uz Tuska je jedan paket problema sa kojima ne može da se bude predsednik Evropskog saveta ako to treba da bude institucija koja radi kako treba i radi na tome da EU izađe iz krize. U interesu Poljske jeste da EU izađe iz krize ali nije u interesu Poljske da neko takav bude predsednik ES", rekao je Kačinjski.

Jaroslav Kačinjski veruje u teorije zavere da njegov brat blizanac predsednik Leh Kačinjski nije zajedno sa još 95 putnika poginuo u običnoj avionskoj nesreći, pri pokušaju sletanja po gustoj magli i nemogućim vremenskim uslovima, kako su zaključile i ruska i poljska zvanična istraga, već optužuje predsednika Rusije Vladimira Putina da je avion oborio navodno da se reši neugodnog poljskog predsednika koji je tražio od EU oštar kurs prema Rusiji.

Po toj teoriji zavere u koju po raznim anketama svih tih skoro sedam godina Poljaci nisu poverovali, osim najvatrenijih pristalica "Prava i Pravde", tadašnji poljski premijer Donald Tusk zaverio se sa Putinom i navodno sakrio dokaze da je Rusija izvršila atentat na predsednika Kačinjskog u kome je poginulo i nekoliko desetina članova visoke državne delegacije a ostala obezglavljena Poljska armija.

Vlada premijerke Beate Šidlo uz to još optužuje Tuska da na mestu šefa Evropskog saveta nije učinio ništa da odbrani poljske nacionalne interese, iako visoki zvaničnici EU nemaju pravo da se rukovode partikularnim interesima svoje domovine, već isključivo EU kao celine.

"Lepo, lepo, da se tako tužaka na Poljaka kod Nemaca", reagovao je juče Donald Tusk na Tviteru na vest da je Kačinjski u razgovoru sa nemačkom kancelarkom pretio da se ne bira Tusk jer će Poljska tražiti njegovo hapšenje.

Pitanje reizbora Tuska na drugi dvoipogodišnji mandat trebalo bi da se reši na samitu EU u martu a Poljska ne može da stavi veto, pošto se ta odluka ne donosi konsenzusom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike