Južna Koreja i SAD, raketni odgovor na projektile Pjongjanga

Južna Koreja je saopštila da je lansiranje u ponedeljak kraj njene istočne obale demonstracija "sposobnosti i spremnosti Seula da izvrši precizne udare" na izvore lansiranja raketa Severne Koreje ili centara za komandu i podršku, citirala je novinska agencija Jonhap vojsku Južne Koreje.

Predsednik Južne Koreje, Jun Suk Jeol obećao je da će zauzeti oštriju poziciju u odnosu na severnog suseda i dogovorio se sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na samitu u Seulu prošlog meseca da unapredi zajedničke vojne vežbe i njihovo kombinovano odvraćanje, uključujući raspoređivanje snažnijeg američkog oružja.

Jun rekao da su nuklearni i programi balističkih projektila Severne Koreje dostigli nivo na kom "ugrožavaju regionalni i svetski mir" i obećao "čvrst i strog odgovor" na sve buduće provokacije.

Vojske Južne Koreje i SAD ispalile su osam projektila u periodu od oko 10 minuta, prenosi Jonhap.

Američke snage u Koreji su u saopštenju navele da je u vežbi korišćena jedna raketa američke vojske i sedam južnokorejske vojske. U saopštenju se navodi da savez tih zemalja "ostaje posvećen miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu i širom Indo-Pacifika. Posvećenost SAD odbrani [Južne Koreje] i dalje je čvrsta."

Severna Koreja je u nedelju ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa ka moru kod svoje istočne obale, dan nakon što je američki nosač aviona Ronald Regan završio trodnevnu pomorsku vežbu sa Južnom Korejom u Filipinskom moru, prvu zajedničku vežbu u kojoj je taj nosač učestvovao od novembra 2017.

Južnokorejska vojska je saopštila da je otkrila da je Pjongjang ispalio rakete za 35 minuta sa najmanje četiri različite lokacije, što je, čini se, rekord za jedan dan, navodi Gardijan.

Pjongjang nije komentarisao nedavne raketne testove.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike