Jovanović: Zorana Mihajlović omogućila uvoz kamiona i autobusa koji najviše zagađuju

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas da je ministarka saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović „u potaji, tokom novogodišnjih praznika“ izmenila pravilnik kojim je opet produžena mogućnost uvoza novih kamiona i autobusa s motorima „evro 5“ čija je emisija izduvnih gasova visoka.

„Time je dodatno otežala veliki problem zagađenja u Srbiji, zarad interesa uvozničkog lobija koji je u direktnoj vezi sa njenim okruženjem. Građani Srbije će zato zbog nečijih provizija opet plaćati cenu ne samo životnim standardom, nego i zdravljem“, naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da je Zorana Mihajlović potpisala izmene Pravilnika o motornim i priključnim vozilima, kojima je omogućen uvoz na još dve godine novih kamiona i autobusa s motorima „evro 5“.

„Uvoz takvih kamiona i autobusa, koji emituju neuporedivo viši nivo štetnih čestica i gasova nego što dozvoljavaju evropski i regionalni standardi, zabranjen je u svim državama okruženja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju, a dozvoljen je samo u Srbiji“, istakao je on.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike