Još jedna ostavka zbog odluke o doktoratu Siniše Malog

Profesor Ognjen Radonjić podneo je ostavku na članstvo u Veću naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka Univerziteta u Beogradu sledeći, kako je naveo u pismu dekanu BU i Naučno-nastavnom veću, „svetli primer Slobodana Prvanovića“, zamenika člana Odbora za profesionalnu etiku, prenosi N1.

Prvanović je ostavku podneo juče pošto je Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta odlučio da predmet osporene doktorske disertacije Siniše Malog vrati Fakultetu organizacionih nauka (FON) na ponovno odlučivanje.

Radonjić, profesor Odeljenja sociologije Filozofskog fajkulteta, ;u obrazloženju ostavke koju prenosi N1, naveo je da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu juče izdao šturo saopštenje o predmetu osporene doktorske disertacije Siniše Malog u kojem je „utvrdio da je mišljenje Stručne komisije Fakulteta, na osnovu kojeg je doneta odluka fakultetskog Nastavno-naučnog veća nepotpuno, nejasno i kontradiktorno, što sprečava Odbor da donese konačnu odluku“.

Međutim, smatra Radonjić, „nalaz Odbora da je mišljenje Stručne komisije FON-a nejasno, nepotpuno i kontradiktorno, predstavljao je dovoljnu osnovu za donošenje konačne, drugostepene odluke Odbora o povredi Kodeksa profesionalne etike UB“.

Time bi se, ocejio je on, „preinačila odluka Naučno-nastavnog veća FON-a, naročito ako se uzmu u obzir i novi dokazi o plagiranju izneseni u žalbi koju je inicirao akademik Dušan Teodorović krajem maja ove godine“.Štaviše, dodao je, s obzirom na nejasnoće, nepotpunosti i kontradiktornosti u mišljenju stručne komisije FON, Odbor je, pre donošenja konačne odluke, mogao da zatraži dodatna objašnjenja od svih učesnika u postupku i drugih stručnih lica.

Radonjić je naveo da je, umesto toga, Odbor odlučio da taj predmet vrati na ponovno odlučivanje istom fakultetu koji je već utvrdio da je prepisivanje koje je konstatovano u disertaciji Siniše Malog – dozvoljeno.

Ta odluka univerzitetskog organa „jasno svedoči o nepovratnoj degradaciji sistema visokog obrazovanja“ u Srbiji koja je „poslednjih nekoliko godina značajno dobila na ubrzanju, zahvaljujući, pre svega, nipodaštavajućem odnosu vladajuće većine prema članovima univerzitetskih zajednica“, napisao je Radonjić.

„Duboko zabrinut zbog sve intenzivnijeg delovanja tih razornih sila, osećam moralnu obavezu da podnesem ostavku u veću Univerziteta čiji sam član, jer naš Univerzitet očigledno nije u stanju da zaštiti dosledno sprovođenje pravnih akata koje je sam utvrdio i doneo i nije našao za shodno da stane u odbranu prava na slobodno izgovorenu reč nekolicine svojih profesora koji su zbog svojih javnih nastupa postali predmet višenedeljnog bezočnog progona od strane vršilaca vlasti ove zemlje“, zaključio je profesor.

Slobodan Prvanović sa Instututa za fiziku, zamenik člana Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta, podneo je juče ostavku pošto je predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog vraćen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje. Prvanović je rekao za Insajder da je ostavku podneo jer od samog početka smatra da je očigledno da je u pitanju plagijat.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike