Još jedan vreo dan pred nama – do 39 stepeni, uveče moguće nevreme

Veći deo dana biće pretežno sunčano i ekstremno toplo – temperatura će se u najtoplijem delu dana kretati od 35 do 39 stepeni, u Beogradu oko 36. Takođe, danas je u celoj Srbiji vrlo visoko UV zračenje.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da su uveče na severozapadu Srbije, a tokom noći ka sredi i u ostalim krajevima lokalno moguće kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi sa grmljavinom, pojava grada i jak i olujni vetar.

U većem delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, dok je na Kosovu i Metohiji i jugoistoku crveni meteo-alarm na snazi.

To znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. 

Pri ovako visokim temperaturama naročito bi trebalo da budu oprezni stariji, hronični bolesnici, trudnice, kojima se savetuje da između 11 do 17 časova, ne izlaze ukoliko ne moraju.

Ako negde putujete kolima, budite obazrivi jer u vozilu na vrućini naglo raste temperatura i daleko je veća od spoljne temperature vazduha. Nikako nemojte ostavljati decu ili kućne ljubimce u kolima.

Stručnjaci preporučuju da se unosi dovoljno tečnosti, ali da ne treba piti ledenu vodu, kao ni zaslađene napitke ili alkohol.

S druge strane, poželjno je konzumirati određene namirnice koje hlade naše telo, poput krastavca, zelene salate, paradajza i lubenice.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike