Još jedan Bajdenov lapsus – pomešao Kambodžu i Kolumbiju

Lapsus predsednika SAD samo je jedan u nizu mnogih. Bajden je na skupu u Pnom Penu premijera Kambodže nazvao prededniko vlade Kolumbije.

"Sada kada smo ponovo zajedno ovde u Kambodži, radujem se izgradnji još većeg napretka nego što smo već postigli, i želim da zahvalim premijeru Kolumbije na njegovom vođstvu kao predsedavajućem ASEAN i što je sve ugostio", rekao je Bajden dok se sastao sa svojim kolegama iz Asocijacije zemalja jugoistočne Azije u Pnom Penu, prenosi Rojters.

Bajden je očigledno mislio na premijera Kambodže Hun Sena, koji trenutno predsedava desetočlanim regionalnim blokom.

Predsednik SAD, koji na svojoj velikoj turneji pored samita ASAN u Pnom Penu i na klimatskom skupa COP27 u Egiptu, treba da učestvuje na i samitu G20 u Indoneziji, napravio je sličnu grešku dok je nedavno razgovarao sa novinarima u Beloj kući.

Bajden, koji 20. novembra puni 80 godina, ove nedelje je rekao da namerava da se ponovo kandiduje 2024. godine, a konačna odluka će verovatno biti doneta početkom sledeće godine.

Bajdenova povremena verbalna spoticanja i sklonost da skrene sa scenarija tokom nastupa uživo, njegovi republikanski kritičari tumače kao dokaz da je prestar za svoju funkciju. Sa druge strane, pristalice Bajdena to nazivaju ejdžizmom i kažu da je predsednik, koji je prevazišao mucanje iz detinjstva, decenijama imao uspešne javne nastupe.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike