Joksimović: Provokativna retorika iz regiona

Komentarišući izjavu iz Hrvatske da "sve zlo iz regiona dolazi iz Beograda", Joksimovićeva je u Dnevniku RTS-a istakla da su te reči došle od strane pomoćnika ministra od koga ne sme da se čuje takva retorika.

Kako je navela, takva retorika posebno ne sme da bude uperena prema susednoj zemlji u procesu evrointegracija.

Hrvatski ambasador u Beogradu će danas biti u oproštajnoj poseti kod Aleksandra Vučića i Jadranke Joksimović, a ministarka je navela da je to prilika da se Hrvatskoj prenesu stavovi i očekivanja.

"Ovo ne sme da se dešava i očekujem da EU ukaže Hrvatskoj da na ovaj način dobrosusedski odnosi nisu podržani nego se podrivaju", rekla je ministarka.

Komentarišući jučerašnje hapšenje muškarca iz grupe raseljenih Srba u Mušutištu, Joksimovićeva je rekla da je to pokazatelj nespremnosti Prištine da sarađuje i da obezbedi siguran povratak i opstanak Srba na KiM.

Poručuje da je dobro što će Vučić u četvrtak biti na sastanku sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini jer je to prilika da se iznesu očekivanja i primedbe.

"Nije lako u ovakvim uslovima ponašati se odgovorno, tu se razlikuju loši političari od sposobnih i odgovornih. Moramo da učestvujemo, da se pojavljujemo i da iznosimo naše stavove", rekla je Joksimovićeva.

Podsetila je da Evropska služba za spoljne poslove dva puta godišnje podnosi izveštaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

"Mislim da je jasno na kome je odgovornost za zastoj u dijalogu, svakako nije na Beogradu", rekla je ministarka i dodala da je visoki politički dijalog najbolji instrument normalizacije odnosa i priprema za tehničke sastanke.

Na pitanje o navodima o pojačanom pritisku na Srbiju u vezi sa Rusijom, Joksimovićeva je rekla da je Srbija suverena zemlja i da vodi odgovornu politiku.

Navodi da politizacija teme o pregovaračkom poglavlju 31 (zajednička spoljna i bezbednosna politika) nije dobra i podseća da Srbija doprinosi borbi sa bezbednosnim izazovima EU kroz migrantsku krizu.

Ističe i da države EU imaju različite odnose sa Rusijom a da se Srbija rukovodi spostvenim interesima.

"Nismo zastupnik ni ruskih ni drugih, već naših interesa", rekla je Joksimovićeva.

Kada je reč o IPA fondovima, ministarka ističe da su projekti na kojima se radi veoma vidljivi.

Poručuje da je EU najveći donator u Srbiji i da su nam na raspolaganju fondovi – od 2014. do 2020. milijardu i po evra bespovratne pomoći.

Taj novac se koristi za izgradnju kanalizacije, prečišćavanje voda, za škole, bolnice, puteve, obnovu od poplava…

Kaže da se njeno ministarstvo, onoliko koliko se bavi pregovorima sa EU, isto toliko bavi i fondovima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike