Joksimović: Klasteri 3 i 4 mogu da budu otvoreni do kraja godine

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navodi za RTS da je na Međuvladinoj konferenciji Srbija – Evropska unija u Luksemburgu započela primena nove metodologije na pregovarački proces Srbije.

"Konstatovano je da je Srbija klaster 1, najvažniji deo političkih kriterijuma, osnove vladavine prava već faktički otvorila činjenicom da je pet od pet poglavlja već otvoreno", objasnila je Joksimovićeva.

Navodi da je Srbija pokazala da je prihvatila novu metodologiju.

"Mi smo pokazali da tu novu metodologiju ne samo da smo prihvatili, nego da želimo da vidimo da na toj konferenciji budu bar ti glavni elementi nove metodologije na neki način primenjeni. I oni jesu. Tako da sam ja konstatovala da je u utorak veče u Luksemburgu započela primenu nove metodologije na pregovarački proces Srbije", dodaje ministarka.

Objašnjava da su poglavlja sad grupisana u klastere i da klasteri 3 i 4 mogu da budu otvoreni do kraja godine. 

"Znači, ona postoje, ali više ne idemo na njih pojedinačno na pripremu. Moraju da budu sva zajedno u određenom klasteru u isto vreme u dovoljnoj meri pripremljena. To je zahtevan i vrlo težak posao i mi smo pokazali da smo taj posao kadri i čili da uradimo, pokazali smo da imamo i znanja i sposobnosti  jer smo u međuvremenu pripremili čitav klaster 3 a to je kompetitivnost i inkluzivni rast koji ima čak osam poglavlja i klaster 4 – zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost koji ima četiri poglavlja", navela je ministarka.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike