Joksimović: Izjave iz Hrvatske podrivaju dobrosusedske odnose

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila je jutros da izjava pomoćnika hrvatskog ministra branilaa Stjepana Sušića da „svo zlo dolazi iz Srbije“ podriva dobrosusedske odnose i dodala da očekuju od Evropske unije da reaguje.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović juče je napustio skup u Zagrebu o identifikaciji nestalih zato što, kako je kazao, nije mogao da sluša kako hrvatski predstavnik vređa Srbiju.

„Ovakva retorika ne da ne bi trebalo, nego ne sme da se čuje, posebno ne prema zemlji koja je susedna i koja je u procesu evropskih integracija. Očekujem da Evropska unija ukaže da dobrosusedski odnosi na ovaj način nisu podržani nego se podrivaju“, kazala je Joksimovićeva za RTS.

Ona je dodala da „takva izjava ne sme da se čuje jer je to drzava članica Evropske unije, a jedan od uslova evropskih integracija jesu dobrosusedski odnosi“.

Povodom jučerašnjeg hapšenja muškarca u Suvoj reci koji je izveden iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu crkvu Svete Bogorodice u Mušutištu, ona je rekla da je to pokazatelj nespremnosti Prištine da obezbedi povratak Srba na Kosovo i Metohiju.

„To je pokazatelj nespremnosti Prištine da sarađuje i obezbedi siguran povratak, egzistenciju i opstanak naših građana na Kosovu“, kazala je Jadranka Joksimović.

Ona je kazala da Evropska spoljna politička služba dva puta godišnje podnosi izveštaj o napretku u dijaloga i implementaciji Briselskog sporazuma i dodala da je „sada jasno na kome je odgovornost za zastoj dijaloga, a da to svakako nije Beograd“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike