Jelisejska palata: Premijer Italije nije tražio izvinjenje

Jelisejska palata saopštila je da italijanski premijer nije tražio od Francuske izvinjenje zbog kritika u vezi sa odnosom Italije prema migrantima.

"Za sada, nismo primili nikakav zahtev od italijanskog premijera za izvinjenje, niti za moguće otkazivanje njegove posete", rekao je zvaničnik Predsedništva Francuske, prenosi Rojters.

Francusku je, međutim, ranije danas pozvao da se izvini italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, koji je uz to i potpredsednik vlade i lider antiimigrantski nastrojene Lige.

Istovremeno, italijanski ministar finansija otkazao je planirani sastanak u Parizu sa francuskim kolegom, nakon što su između dve zemlje izbile tenzije zbog odluke Italije o odbijanju da primi spasilački brod sa migrantima, prenosi danas AP.

Kabinet ministra finansija Italije, Đovanija Trije, potvrdio je da je današnji sastanak sa francuskim kolegim Brunom le Merom otkazan, a isto to je potvrdio i Le Merov kabinet, ali nijedna ni druga strana nije navela razlog otkazivanja.

Prethodno je italijansko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da su odnosi između dve zemlje ugroženi javnim kritikama Francuske da je odluka Italije da odbije brod "Akvarijus" sa više od 600 migranata u Sredozemnom moru "cinična i neodgovorna", kako je to formulisao francuski predsednik Emanuel Makron.

Italija je, u međuvremenu, pozvala francuskog ambasadora da izrazi protest i zatraži zvanično izvinjenje, navodi američka agencija.

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je juče odluku Italije da ne primi brod navodeći da je Italija, prema međunarodnom pravu, trebalo da prihvati migrante.

Rim je na te optužbe odgovorio nazivajući Francusku "licemernom".

U međuvremenu, Španija je saopštila da će prihvatiti brod sa 629 migranata koji se našao u centru međunarodnog spora pošto su prethodno odbile da ga prime Italija i Malta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike