Jedanaest novih izbornih programa u gimnazijama

Gimnazije rade po programima starim dve decenije. Od reforme se odustalo 2011. godine jer je stručna javnost bila podeljena. Nakon šest godina, Radna grupa Ministarstva prosvete napravila je plan koji predviđa niz novina, pa će sadašnji osmaci u prvom razredu gimnazije dobiti dva nova izborna predmeta.

Biljana Stojanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da škole na osnovu interesovanja učenika i svojih kapaciteta u prvom razredu biraju četiri izborna programa i nude ih učenicima.

Novi izborni programi su Jezik, mediji i kultura, Pojedinac, grupa i društvo, Obrazovanje za održivi razvoj, Osnovi geopolitike, Primenjene nauke, Zdravlje i sport, Umetnost i dizajn, Ekonomija i biznis, Religije i civilizacije, Metodologija naučnog istraživanja i Savremene tehnologije. Stojanovićeva napominje da nijedan obavezan nastavni predmet neće biti ukinut, tako da će doći do blagog povećanja nedeljnog fonda časova učenika.

Međutim, ističe, to još uvek ne znači da učenici u Srbiji provode u školi onoliko vremena koliko provode njihovi vršnjaci u drugim evropskim zemljama.

Nove predmete će, dodaje, predavati postojeći nastavni kadar, a nastavnici će se "pozajmljivati" i iz drugih, stručnih škole.

"Vodićemo računa o tehnološkim viškovima, tako da niko ne bi trebalo da se plaši", kaže Stojanovićeva.

Dodaje da će nastavnici i škole proći obuke za nove predmete i reformisani plan učenja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike