Javnost ima pravo da zna, a institucije obavezu da poštuju to pravo

Cilj obeležavanja Dana prava javnosti da zna jeste da se promoviše pravo na pristup informacijama, da se građani podstaknu da svoja prava koriste, a organi vlasti da budu transparentniji.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović poručio je da se stanje u ovoj godini nije znatno promenilo u odnosu na prošlu godinu.

Ističe da više od 16 godina traje "ružna praksa" pojedinih organa vlasti da ne postupaju po zahtevima tražioca informacija.

"To ne znači da odbace zahtev ili da ga odbiju, nego da ne udostoje odgovora. To je nedopustivo i mi smo sada uveli normu da ukoliko do toga dođe, po prvi put da se izrekne tom odgovornom licu novčana kazna u fiksnom iznosu u prekršajnom nalogu, tako da će to značajno doprineti da to ćutanje administracije smanjimo", rekao je Marinović.

V. D. direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzana Fric poručila je da reforma državne uprave podrazumeva dvosmerni dijalog.

"Taj dijalog mora da bude informisan. S jedne strane imate državu i institucije, a sa druge građane, civilno društvo i medije – svi oni treba da budu informisani, a informisani su kroz slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Zato je jako važna uloga kancelarije poverenika u tom dijalogu", istakla je Fric.

Kancelarija poverenika na Međunarodni dan prava javnosti da zna dodeljuje priznanja organima vlasti koji su se u protekloj godini istakli u zaštiti i poštovanju prava javnosti da zna.

Pored ostalih, Višem sudu u Kragujevcu dodeljeno je priznanje za najbolji informator o radu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар