Janša: U nekim članicama EU preovladavaju nacionalistički interesi nad vizijom ujedinjene Evrope

Janez Janša, čija zemlja završava predsedavanje EU, otkrio je sinoć u razgovoru za Slovenačku televiziju šta mu je rekao jedan od evropskih lidera.

"Neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: ‘Zašto bismo ih uveli u Evropsku uniju, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga?", preneo je Janša, navodeći kako i u nekim starim članicama EU preovladava uskogrudost ili "nacionalistički interesi" koji preovladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

Slovenija se tokom svog predsedanja Savetom Evropske unije izborila da se u dokumente ponovo uvede pojam "perspektiva članstva" umesto puke "evropske perspektive" za države na Balkanu i evropskom istočnom susedstvu, čemu su se opirale i neke od starih članica, osnivača EU, podsetio je slovenčki premijer.

"Jedan od strateških uspeha je da smo širenje vratili na sto kao jedan od ključnih strateških projekata EU. Za to je bilo potrebno mnogo rasprava", rekao je Janša u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu.

Istakao je da je u tim raspravama rekao mnogo puta da nakon svega što je viđeno na istoku i na Balkanu, treba da bude jasno da EU mora da se širi, čime se širi prostor slobode i blagostanja.

"Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rešavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi", rekao je Janša.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike