Janković: Vreme je da se zabrinemo zbog velikog broja slučajeva nasilja

Brankica Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da mediji prilikom izveštavanja o nasilju zaboravljaju na svoju odgovornost, kao i etiku izveštavanja.

"Upravo to što su ozbiljni problemi pišu se pod sezacionalističkim naslovima ili se opravdavaju zločini. Zaista je istinski vreme da se zabrinemo i svakako da smo već zabrinuti zbog tog ogromnog nasilja i tenzija", navela je Jankovićeva.

Poverenica je naglasila da nema nikakve dileme da kada se radi o nasilju u porodici, da je očekivano da ćemo imati više prijavljivanih nasilja zato što se o tome u poslednjih godina govori, a da je pre 20 godina to bila privatna stvar.

"Sve institucije koje su nadležne u sistemu zaštite moraju biti ojačane, to nikako se ne može posmatrati kao trošak", navela je Brankica Janković, koja je dodala da institucije u sistemu zaštite treba da pružaju i adekvatan odgovor – podršku žrtvama i kažnjavanje počinioca.

"Dobro bi bilo kada bismo u medijima imali epiloge slučajeve nasilja. Uvek se svede na to da se tih dana piše i kada je reč o rodno zasnovanom nasilju i nasilju o ženama, senzacionalistički i krši se etički kodeks", rekla je gošća Jutarnjeg programa.

Govoreći o govoru mržnje u medijima, Jankovićeva je rekla da su prošle nedelje započeli trening za novinare i da je na njemu konstatovano da ga nema mnogo u pravom zakonskom obliku.

"Svi koji učestvuju u javnom životu su se izveštili, pa gaze po ivici. Uvredljiv i ponižavajući govor u svakom smislu, vulgaran, preti da postane dozvoljena matrica ponašanja", dodala je Jankovićeva.

Istakla da je linija između nedopustivog govora do govora mržnje tanka, kao i od govora mržnje do nasilja.

"Poruka je da vodimo računa o javno izgovorenoj reči, jer se nikada ne zna ko je kome uzor, kome šta može padne na pamet", rekla je Jankovićeva.

Govoreći o digitalnom nasilju, rekla je da će to biti najveći izazov, ali i globalni trend, kao i da smatra da svi kasnimo u rešavanju tog problema.

"Pod velom anonimnosti vi možete drugog da vređate, pretite, pa čak i da kradete identitet, da ne govorim o osvetničkoj pornografiji. To su sve novi fenomeni, nove vrste nasilja, a one zahtevaju nova znanja, veštine i oruđa u borbi protiv novih oblika nedozvoljenog ponašanja", zaključila je Brankica Janković.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар