Jako nevreme u Rači, uništeno 20 godina rada za 15 minuta

Oko 400 domaćinstava i dalje je bez struje a na 400 objekata oštećena je krovna konstrukcija. Selo Saranovo gotovo da nema kuće na kojoj nije oštećen krov a najveću štetu pretrpeli su poljoprivredni uslovi.

Porodica Todorović samo je jedna od mnogih koji su u Saranovu pretrpeli veliku štetu,oni žive od prodaje cveća nevreme je odnelo dva plastenika i potpino uništilo biljke, bave se i voćarstvom na pet hektara sa kojih kažu ove godine neće ubrati ni voćku, vetar je čupao stabljike iz korena.

Na novoj kući i pomoćnim zgradama oštećeni  su krovovi,a  šteta je velika i na autu.

"Plašili smo se za naše živote, bili smo zatvoreni u kući osećali smo pritisak i čudne zvuke kao turbulenciju. Jedino je dobro što smo mi dobro i zdravo, ostalo je sve uništeno, 20 godina rada za 15 minuta je otišlo", kaže Nemanja Todorović selo Saranovo.

"Gruvalo je i pucalo i bio je haos počeli su i prozori da pucaju", kaže Marija Todorović selo Saranovo.

Stanovnici opvog sela uglavnom žive od poljoprivrede  a nevtreme praćeno vetrom i gradom uništilo je njive sa zasadima  suncokreta i kukuruza.

"Svi ovi ljudi su pod kreditima za đubrivo, za seme sve su to računali da odplate kada stigne berićet, međutim sve je uništeno, ovo je stvarno jedna katastrofa, ne znam kako će dalje", kaže Dragan Ignjatović selo Saranovo.

Na seoskoj školi potpuno je podignut krov a šteta je velika i na seoskoj crkvi.

"Unutra su mokre učionice, mi smo sinoć u toku noći sklanjali računare da bi smo sačuvali tu tehničku opremu", rekla je Vesna Vićentijević, direktorka OŠ "Karađorđe" u Saranovu.

U kućama i dalje nema struje, a meštani sređuju isptred svojih kuća koliko mogu. U selu  je komisija za vanredne situacije koja vrši procenu štete.

"Idemo od kuće do kuće da napravimo jedan iscrpan izveštaj koji šaljemo za Beograd. Šteta je velika, baš ozbiljna i bez ponoći Vlade Srbije nećemo uspeti da saniramo i da nam se život normalizuje", kaže Nenad Slavkov Predsednik opštine Rača.

Krovovi su nepokriveni. Očekuju da će im  Crveni krst doneti najlone jer strahuju od novih padavina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike