Jagnjetina dvostruko skuplja, šta kažu stočari

U toru domaćinstva Mladenović u selu Temska ostalo je samo nekoliko jaganjaca. Većinu su prodali po ceni koja je najbolja u poslednjih desetak godina. Zadovoljni su, iako su dobar deo zarade "pojela" poskupljenja.

"Kad pogledaš gde je sve otišlo, kolko je zejtin, šećer, đubrivo, detelina, kukuruz setveni. Nema ko da radi, a poljoprivreda i selo traže da ti pucaju leđa da bi imao", kaže Negica Mladenović iz Temske.

Cena jagnjadi je nova i dobra, ali su problemi u ovčarskoj proizvodnji stari i nerešivi.

"Borićemo se dok možemo, ali ostali ljudi ne mogu da nađu radnu snagu, ne mogu da nađu ovčare, što je broj jedan. Drugo nema radne snage u poljoprivredi za pripremu hrane. I to će biti veliki problem. Svi ‘oće drugo da rade, ali niko neće da čuva ovce . Mi radimo 20 sati dnevno", kaže Zvonimir Ristić iz Rasnice.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da se, zahvaljujući povećanju cene jagnjadi, ovčarska proizvodnja napokon isplati.

"Kada je bila korona otkupljivači su otkupljivali jagnjad i po 180-200 dinarai, ova cena od 450 dinara je neka približno realna cena za kilogram žive mere. Računajući da za svako prodano jagnje od ministarstva poljoprivrede kroz subvencije naši poljoprivredni proizvođači dobiju još 2.000 dinara", kaže Goran Popović, direktor PSSS Pirot.

Stručnjaci očekuju da nova cena jagnjetine zaustavi trend opadanja broja ovaca. Sredinom prošlog veka na Staroj planini bilo ih je oko 300.000, a danas je na teritoriji Pirotskog okruga registrovano samo 16.000.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike