Jačanje srpsko-kineske saradnje

Pozdravljajući prisutne u ime predsednice Narodne skupštine, narodnih poslanika i u svoje ime, Veroljub Arsić je istakao da model međuparlamentarne saradnje komisija predstavlja najviši oblik saradnje koji poznaje Narodna skupština u saradnji sa drugim parlamentima i naveo da je to prirodan rezultat istorijske bliskosti i uzajamne podrške dve zemlje i dva naroda.

Politički odnosi Srbije i Kine podignuti su na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, istakao je Arsić i dodao da je pored političke, razvijena i ekonomska i kulturna saradnja.

O značaju koji pridajemo bilateralnim odnosima govori činjenica da je Srbija jedina zemlja koja ima Nacionalni savet za saradnju sa Kinom, naveo je Arsić.

Istakao je da je na parlamentarnom planu potpisan je Memorandum o razumevanju između Narodne skupštine i Svenarodnog kineskog kongresa i Protokol o uspostavljanju Komisije, i dodao da to otvara prostor za unapređenje saradnje između radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva naša dva parlamenta. 

Arsić je izneo uverenje da će se ova Komisija potvrditi kao značajna platforma za razmenu mišljenja o aktuelnim temama između dva parlamenta, kao i da će predstavljati važan podsticaj ukupnoj parlamentarnoj saradnji.

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Cao Đianming u svom obraćanju je istakao da su poslednjih godina razmene poseta na visokom nivou naše dve strane veoma intenzivne, i da su odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. 

"Rezultati naše saradnje su bogati, kako u oblasti trgovine, investicija, izgradnje infrastrukture i energetike, tako i u oblastima kulture i turizma", naveo je Đianming. Dobra je saradnja i bliska komunikacija i u međunarodnim poslovima, naglasio je on i istakao da kineska strana ceni to što se Srbija dosledno pridržava principa "Jedne Kine", a da Kina poštuje teritorijalni integritet Srbije i njenu težnju ka evropskim integracijama. 

Đianming je naveo da uspostavljanje ove Komisije predstavlja stabilnu i efikasnu platformu na kojoj dve strane mogu jačati dijalog i saradnju i da će to imati značajnu ulogu u daljem razvoju naših odnosa.

Tokom Prvog sastanka Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, razmatrane su teme od značaja za obe strane, kao što su uzajamna parlamentarna podrška u vezi sa pitanjima od vitalnog interesa i nacionalnog značaja, učešće parlamentaraca u borbi protiv "tri zla" (terorizma, separatizma i ekstremizma), parlamentarna podrška trgovinsko-ekonomskoj bilateralnoj saradnji, parlamentarna podrška razvoju srpsko-kineskih veza u oblasti poljoprivrede, kulture, nauke i obrazovanja i razmena iskustava u upravljanju državom i vladavini prava.

Zaključujući Prvi sastanak komisije, kopredsednici Arsić i Đianming složili su se da je za parlamentarce oba parlamenta bila od izuzetne važnosti razmena mišljenja i iskustava na aktuelne teme i izazove i da je otvoreno novo poglavlje u prijateljstvu i međuparlamentarnoj saradnji.

Arsić i  Đianming su istakli i da je bitno i dalje ulagati napore na produbljivanju saradnje između Srbije i Kine, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru međunarodnih institucija i organizacija, a naročito u okviru inicijativa "Kina+16" i "Pojas i put", saopšteno iz Narodne skupštine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike