Izvorne pesme u modernom aranžmanu

Izvorne pesme iz centralne Srbije, sa Kosmeta i bosanske sevdalinke Valjevac Vladimir Puhalac, odenuo je u drugačije ruho, klasično, a opet moderno, jer je i ambijent u kojem se koncert izvodi poseban.

Za mladog tenora Marka Tomića zamisao kompozitora Puhalca bila je izazov, jednako kao i iskusnijim valjevskim umetnicima.

"U početku je to bilo poprilično teško sa punih tonova koje zahteva belkanto, da se pređe na sevdah, na nešto što je, što peva, zapravo, duša, objašnjava tenor Marko Tomić.

"Meni se veoma sviđa ovo. Ovo nije toliko stroga forma kao u klasici", ističe Zoran Siriški, profesor gitare. "Ima, naravno, elemenata klasične muzike, eto ima i horske, međutim, ovaj, upravo zato što je to labavija forma, može da se obogati uvek."

Za koncert "Život – svita za kamerni orkestar, hor i solistu" Vladimir Puhalac odabrao je mešoviti hor "Abraševića".

Svojevrsni muzički eksperiment u Valjevu privukao je veliku pažnju publike.

"Ova vrsta interpretacije koja je nova, koja je savremena narodna pesma, koja se tumači na ovaj način, koja je bliska našoj generaciji je nešto što je stvarno pravo blago," kaže Vladimir Puhalac, kompozitor.

Puhalac dvanaest godina živi i stvara u norveškoj prestonici. Saradnja sa talentovanim muzičarima u rodnom Valjevu je plod entuzijazma.

Imaju nameru da u septembru ovaj koncert podele sa publikom u Subotici, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike