Izveštaj NBS: Inflacija niska i stabilna

Guvernerka je spokojna što se tiče svih ekonomskih pokazatelja, ne samo u ovoj već i u narednoj godini. Izazove za stabilnost kursa dinara i cena vidi samo u većem povećanju cena nafte i neizvesnostima u međunarodnim tokovima kapitala. 

Ekonomska aktivnost raste deseto uzastopno tromesečje. To je omogućilo povaćanje investicija i smanjenje nivoa nenaplativih kredita. Inflacija će, prema prognozama Narodne banke, ove i naredne godine biti na nivou od oko tri odsto.

"U aprilu je rast potrošačkih cena iznosio 1,1 posto međugodišnje uz baznu inflaciju od 0,8 odsto međugodišnje, što je niže od naših očekivanja koja smo izneli u februarskom izveštaju o inflaciji. Razlog tome su pre svega niže cene uvoznih cena od očekivanih i niskih cena hrane", kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Beleži se i rast investicija i uvoza, ali je i uvoz u velikoj meri pokriven izvozom. 

"Od ukupnog rasta uvoza u prvom tromesečju, negde oko 60 posto tog rasta odnosi se na sredstva za reprodukciju, gde dominiraju sirovine za industriju. Na drugom mestu je oprema, zbog rasta investicija. Na trećem mestu je tek uvoz robe široke potrošnje, koji čini tek oko jedne šestine ukupnog uvoza", kaže Milan Trajković, saradnik NBS.

Od početka godine imamo i visok neto priliv stranih direktnih investicija, pa će njihov nivo do kraja 2018. biti oko 2,6 milijardi evra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike