Izricanje presude Gucatiju i Haradinaju zakazano za 18. maj

Prema optužnici, u periodu od 7. do 25. septembra 2020, na tri konferencije za štampu, tokom drugih javno emitovanih događaja, kao i daljim distribuiranjem, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj neovlašćeno su otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, uključujući podatke koji ukazuju na identitet izvesnih (potencijalnih) svedoka.

Pored toga, optuženi su iznosili optužbe i uvredljive komentare na račun (potencijalnih) svedoka i u više navrata izjavili da nameravaju da podriju Specijalizovana veća.

Optuženi se po dve tačke terete za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kao krivično delo protiv javnog reda i po četiri tačke za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave. Te tačke odnose se na zastrašivanje u toku krivičnog postupka i povredu javnosti postupka.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su u Prištini 25. septembra 2020, a u pritvorski objekat Specijalizovanih veća prebačeni su 25. i 26. septembra. 

Suđenje im je počelo 7. oktobra 2021. Specijalizovano tužilaštvo zaključilo je izvođenje dokaza 10. novembra 2021. Tokom suđenja, koje je trajalo 31 dan, Specijalizovano tužilaštvo je pozvalo četiri svedoka, dok su timovi odbrane pozvali deset svedoka i predočili 18 pismenih izjava svedoka.

Dokazni postupak u ovom predmetu završen je 3. februara ove godine, navodi se u saopštenju Specijalnog suda u Hagu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike