Izložba slika Marka Čelebonovića u Galeriji SANU

Nakon četiri decenije od prve izložbe, na istom mestu – u Galeriji SANU, retrospektiva slika Marka Čelebonovića. Slike su stigle iz porodične zaostavštine, najznačajnijih muzejskih zbirki, privatnih kolekcija. Neka dela su prvi put kod nas.

"Za ovu priliku je iz francuskog dela porodične kolekcije stigao veći broj slika, pogotovo autoportreta nastalih šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, pa do smrti, koje nismo mogli videti sve na broju. Zaista veoma veliko otkriće, pogotovo postavljeni na ovaj način da se publici odmah sugeriše žanr koji je Marko Čelebonović stvorio", kaže koautorka izložbe Lidija Merenik.

Istraživao je predmet, prostor i boju. Veliki umetnik voleo je male stvari. Slikao je svakodnevno predmete kojima je bio okružen.

"Marko Čelebonović ne samo da tim predmetima daje podjednaku važnost kao i ljudskim figurama,  nego on njima daje život, neku vrstu mogućnosti da oni posmatraju", kaže koautorka izložbe Ana Bogdanović.

Miodrag B. Protić označio ga je kao magičara malih čuda svakodnevnog života. Po autorima, izložba u Galeriji SANU, iako retrospektivna, otvara nove uglove za posmatranje i razumevanje slikarstva Marka Čelebonovića.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike