Izložba posvećena paraolimpijcima u Zrenjaninu

Na Paraolimpijskim igrama učestvovao je do sada tri puta. U Rio de Žaneiru Laslo Šuranji je osvojio sa zlato i bronzu, pa je kao naš najuspešniji takmičar nosio zastavu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, gde je nisku uspeha dopunio srebrnom medaljom.

"U poslednje vreme smo savremeno opremljeni tako da što se toga tiče nema problema cele godine treniramo. Već se spremamo za evropsko prvenstvo marta u Norveškoj i svetsko prvenstvo novembra u Emiratima", kaže Laslo Šuranji.

Zrenjaninski paraolimpijci su do sada sem u streljaštvu imali predstavnike u skijanju, plivanju i stonom tenisu. Sve je to predstavljeno na izložbi u narodnom muzeju.

"Prvi put prisustvujem ovako nečemu, ovako nekoj sličnoj izložbi, nigde nisam video uopšte na nivou Srbije, što se tiče osoba sa invaliditetom u paraolimpijskim sportovima. Tako da, baš sam se oduševio", navodi Goran Perlić, paraolimpijac u stonom tenisu.

Aleksandra Đukić, koautorka izložbe, ističe da izložba ima za cilj njihovo osnaživanje i da predstavi javnosti sa kakvim se oni rezultatima vraćaju u našu zemlju.

Naša zemlja se pojavila na Paraolimpijskim igrama 1972. a zrenjaninski paraolimpijci od 1984. do danas su značajan deo našeg tima.

"Svi ovi ljudi su malo u senci pravih Olimpijskih igara, gde paraolimpijci zaslužuju mnogo, mnogo veći tretman i bolji tretman. I siguran sam da će ovo samo da podstakne sve one koji su odgovorni za sve to da pruže priliku i ovim divnim ljudima", naglašava Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije.

"U našem gradu imamo ljude koji su prevazišli sebe, koji su se borili protiv sebe i protiv drugih protivnika i posatli inspiracija, jedan simbol", napominje Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Zrenjanin je imao najviše predstavnika iz streljaštva Simu Kecmana, Lasla Šuranjija, Snežanu Nikolić i Živka Papaza. Nastupali su na paraolimpijskim igrama i plivačica Katarina Draganov Čordaš, stonoteniser Goran Perlić i skijaš Jasmin Bambur.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике