Izlivanje sirove nafte ugrozilo njive u Dolinama

Dok neko sanja da ima bušotinu nafte u svojoj njivi, Peter Bičkei, vlasnik salaša u naselju Doline kod Kanjiže, ima problem zbog toga. Zbog sirove nafte koja se izlila iz bušotine razmišljao je da ove godine ne seje na toj površini.

Ništa nije urađeno, kaže Bičeki: "Samo su ispitali zemljište. Ali taj rezultat još nije došao."

Kada se nanese šteta, NIS je nadoknadi u skladu sa cenama na Produktnoj berzi, cenovniku mašinskih radova Zadružnog saveza Vojvodine, tekućim tržišnim cenama i na osnovu uviđaja na licu mesta.

"Svaki građanin želi da se ovi radovi vrše po ekološkim zakonima, Zakonu o radu, i po svim republičkim zakonima", ističe Dejan Pejak, vlasnik susednog imanja. "Da ne dolazi do nemara na radnim mestima od strane radnika NIS preduzeća, kako bi se ovakve štete izbegle."

Predstavnici Opštine Kanjiža upoznati su sa problemom i nadaju se dugoročnom rešenju u saradnji sa NIS-om.

Robert Fejstamer, predsednik Opštine Kanjiža, sastaće se narednih dana sa regionalnim direktorom:

"Da popričamo i o sanaciji ovog zemljišta i o putnoj mreži u opštini, jer nam je putna mreža u lošem stanju, naravno u tom smislu gde oni rade svoj posao i buše svoje bušotine."

U konkretnom slučaju Petera Bičkeija, Naftna industrija Srbije je u svom saopštenju navela da su na lokalitetui Ve 162 sanirali i nadoknadili štetu zbog izlivanja sirove nafte sredinom marta i da je vlasnik kompaniji to potvrdio. Takođe najavljuju dodatne radove do kraja aprila na ovoj bušotini kako bi se minimalizovao svaki potencijalni rizik.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike