Izgleda da ni BiH ni Hrvatska neće imati svoje predstavnike u Stokholmu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je na Tviteru objavilo da je doneta "odluka o nesudjelovanju veleposlanika RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu".

U objavi se dodaje da hrvatski ambasador neće prisustvovati ceremoniji "zbog dodjele nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća".

Kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića je obavestio ambasadu u Stokholmu da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine na dodeli Nobelove nagrade u Stokholmu, prenosi portal Kliks.

"Ovim putem vas informiramo da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo, da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine", stoji u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj.

Tirana i Priština su takođe saopštili da će bojkotovati sutrašnju dodelu Nobelove nagrade za književnost.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je naložio ambasadoru u Švedskoj da "bojkotuje svečanost", uz ocenu da "pisac koji je podržavao Miloševića i njegov genocid u Bosni i na Kosovu ne zaslužuje Nobelovu nagradu".

Zbog solidarnosti sa kosovskim Albancima, svečanosti neće prisustvovati ni ambasador Albanije u Stokholmu, javlja AP.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike