Izetbegović: Nema argumenata da se povežu RS i Kosovo

"Status BiH i njenih entiteta je rešen Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Faktor.ba.

Teza po kojoj bi gubitak Kosova Srbi trebalo da kompenzuju spajanjem Srbije i RS, kako kaže Izetbegović, prisutna je odavno, a sada je intenzivirana jer su intenzivirane i aktivnosti na konačnom rešenju odnosa Srbije i Kosova.

"I ova priča ima dve dimenzije, dva dometa. Jedan je kratkoročni – uplašiti međunarodnu zajednicu novom destabilizacijom BiH i Balkana i time ishoditi povoljnije rešenje za Srbiju po pitanju Kosova", smatra Izetbegović.

Drugi je, dodaje, dugoročni: pojačavati tezu da Srbi nakon gubitka Kninske krajine i Kosova nešto moraju dobiti zauzvrat, i čekati povoljne istorijske okolnosti da se to realizuje – slabljenje Evropske unije, slabljenje NATO-a, okretanje Srbije Rusiji.

Na konstataciju novinara da lider RS Milorad Dodik često daje uvredljive i secesionističke izjave u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i pitanje kakva je to poruka, Izetbegović kaže da je ona loša i destabilizujuća za odnose BiH i Srbije.

"Srpski lideri vode tu dvostruku politiku, lepe reči za BiH, ali i lepe reči za one koji su protiv BiH, podrška procesu pomirenja Srba i Bošnjaka, ali i podrška onima koji vređaju Bošnjake, i tako u krug", naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

Izetbegović smatra i da Dodiku trebaju sukobi kako bi dokazao da je zajednički život u BiH nemoguć.

"Pravi odgovor je amortizovanje takve politike, izbegavanje i smirivanje kriza. Dok Dodik vređa Bošnjake, mi se apelacijama Ustavnom sudu borimo za prava Srba u kantonima u kojima dominira HDZ. Kad on zavadi, mi pomirujemo, kad on dokazuje da BiH ne može funkcionisati, da nam ništa ne ide, mi dokazujemo da može", rekao je Izetbegović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike