Izbore za gradonačelnike ne severu Kosova će nadgledati 464 posmatrača

Izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok će nadgledati 464 posmatrača, dok će o bezbednosti brinuti 400 pripadnika kosovske policije, javljaju prištinski mediji.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi izjavio je da organizacija izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu, koji će biti održani 19. maja, protiče po planu i bez problema.

Na dan glasanja u četiri opštine biće otvorena 44 biračka centra sa 87 glasačkih mesta. Pravo glasa na izborima ima 57.983 građana, odnosno 970 više u poređenju sa lokalnim izborima 2017.

„Posmatranje izbora je od suštinskog značaja, jer smatramo da će to uticati na povećanje poverenja građana u izborni proces“, kazao je Eljezi.

CIK je ranije saopštio da će Misija OEBS-a na Kosovu imati savetodavnu ulogu na predstojećim izborima, odnosno da će pružati tehničke savete opštinskim izbornim komisijama, a na sam dan izbora 19. maja i biračkim odborima.

Zamenik direktora Policije Kosova za region Sever Besim Hoti kazao da je policija počela da sprovodi plan koji obuhvata faze pre izbora, na dan izbora i nakon izbora.

„Za bezbednost će se starati samo Policija Kosova, sve do transporta izbornog materijala u centre za prebrojavanje glasova“, kazao je Hoti.

Za sada nema informacija o nekim značajnijim problemima ili nepravilnostima u toku predizborne kampanje.

Posle ostavki gradonačelnika četiri opštine na severu, predsednik Kosova Hašim Tači je za 19. maj raspisao prevremene izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Gradonačelnici su ostavke obrazložili potezom Prištine koja je novembra uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, kao i pokušajem hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike