Izbor nove vlade na dnevnom redu parlamenta Crne Gore

Posle februarskog izglasavanja nepoverenja premijeru Zdravku Krivokapiću i dvomesečne političke krize, Crna Gora dobija novu vladu.

Utvrđen je dnevni red sednice Skupštine, na kojem se, među šest tačaka, nalazi i izbor predsednika i članova 43. vlade.

U zavisnosti od dinamike rada, novu vladu Crna Gora bi mogla da dobije danas ili sutra, u nastavku sednice.

Kako je ranije rekao mandatar Dritan Abazović, za podršku njegovoj vladi obezbeđeno je 46 glasova od ukupno 81 poslaničkog mesta.

Pred vladom su brojni izazovi u realizaciji proklamovanih ciljeva, kao što je borba za jačanje vladavine prava.

"Od impulsa izvršne vlasti zavisi koliko će se brzo vršiti reforma u tužilaštvu, kasnije u ekonomiji, koliko će se, da li će se politička kriza produbljivati. Ima elemenata da će se ona i produbljivati. Sa druge strane, da li će nova većina uspjeti da, uslovno rečeno, usisa neke djelove iz sadašnje nove manjine, ili će se desiti polarizacija ponovo između dva bloka u Crnoj Gori". rekao je Srđan Perić iz pokreta "Preokret".

Napominje da su prvo bila očekivanja da se sa protivnicima prethodne vlasti demontira sistem, ali se to, ističe, nije desilo.

"Sada šaljete poruku da ćete to uraditi sa predstavnicima bivšeg režima. To su sada dvije realnosti koje imamo", kaže Perić.

Kako je prethodno najavljeno, sednici neće prisustovati poslanici aktuelne skupštinske većine iz redova Demokratskog fronta, Prave i Ujedinjene Crne Gore i Demokrata Crne Gore, jer smatraju da je protivzakonito i samo zakazivanje sednice Skupštine, a da je izbor nove vlade izdaja volje građana.

Prva tačka na dnevnom redu sednice je izbor predsednika parlamenta, za šta je predložena Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije (SNP). 

Na dnevnom redu su i predlozi za izmene zakona o PDV-u, akcizama i privremenom ograničavanju cena osnovnih proizvoda važnih za život i zdravlje ljudi.

Šesta tačka su izbori i imenovanja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike