Izabran novi premijer Japana

U japanskoj prestonici Tokiju glasanjem poslanika u parlamentu izabran novi premijer te dalekoistočne zemlje.

 

Na vanrednoj sednici parlamenta za novog predsednika vlade izabran je Fumio Kišida (64), lider vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP), koji je u prošlosti služio i kao ministar inostranih poslova, odnosno, ministar odbrane. 

Kišida, koji je danas postao stoti po redu premijer u istoriji Japana, je sredinom prošle nedelje na unutarpartijskim izborima LDP izglasan za novog šefa te stranke. Proteklih nekoliko dana on je birao članove budućeg vladinog kabineta, čije je imenovanje takođe danas potvrđeno, tako da od danas zvanično sa radom počinje novi sastav japanske vlade.

Kišida, koji je po profesiji bankar, na kormilu partije i države zamenio je bivšeg premijera Jošihidea Sugu, koji je na toj funkciji proveo godinu dana i, uprkos dobrom startu, vremenom izgubio poverenje građana i stranačkih kolega zbog propusta u rukovođenju kovid krizom i pripremama za olimpijske igre, te zbunjujućih i nesigurnih poteza u protekla dva meseca tokom priprema za partijske i predstojeće parlamentarne izbore.

Kišida važi za iskusnog, uglađenog diplomatu i čoveka koji veran postojećem establišmentu, pa domaći analitičari očekuju da će on u suštini nastaviti da sprovodi dosadašnju politiku vladajuće LDP, bez većih zaokreta.

U sastav Kišidine vlade ušlo je čak 13 ministara koji nemaju prethodno iskustvo na toj funkciji.

Prioriteti nove vlade su nastavak borbe protiv kovida, donošenje velikog finansijskog paketa za stimulisanje privrede i mere za podizanje nataliteta. Tu će Kišida i njegovi saradnici imati lakši zadatak od prethodnika, jer je vakcinisanje, koje je u Japanu kasnilo tri, četiri meseca za drugim razvijenim industrijskim zemljama sveta zbog čega su i Olimpijske i paralimpijske igre u Tokiju održane bez prisustva publike, uzelo maha tokom avgusta i septembra, pa je epidemiološka situacija sada mnogo povoljnija nego pre i tokom održavanja najvećeg svetskog sportskog događaja. 

Nova vlada se, međutim, suočava sa relativno teškom spoljno-političkom situacijom, gde treba da se nosi sa po Tokio uznemiravajućim razvojem situacije kao što su dramatično jačanje vojne moći suseda Severne Koreje i Kine i zaoštravanje odnosa u Tajvanskom moreuzu, što može imati političke i eokonomske posledice i po Japan.

Novog premijera i šefa LDP, kao prvi veći zadatak, očekuje rukovođenje izbornom kampanjom za parlamentarne izbore, za koje se očekuje da će biti održani 31. oktobra.

LDP je od svog osnivanja 1955. godine, samo pet godina provela u opoziciji, tako da bi njen eventualni poraz na tim izborima i ekspresna smena Kišidine vlade bili veliko iznenađenje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар