Iz protesta zbog niske cene leskovački proizvođači poklanjali paradajz

Crveni se Svirce kraj Leskovca od sazrelog paradajza. 15 puta više je plastenika nego kuća, a berača nigde. Sve je stalo početkom nedelje, kaže Nebojša Trajković kome je na jednom hektaru za berbu stiglo 15 tona paradajza.

 

"Kvalitet je odličan ove godine, a cena je niska što ne može da se opstane. Nema berbe, ko će da da na tu cenu od 10-15 dinara, ko daje robu", kaže Nebojša Trajković.

Uz visoke temperature cenu je preko noći oborio uvoz 14 šlepera paradajza iz Holandije, tvrde povrtari iz Svirca. Magacini su puni, izvoza nema. Umesto da ubrano bace kao ranijih godina, dele ga građanima sa molbom da se pomogne bolesnoj deci.

"Hvala ljudima što su dali, odvojili su da ne bi bacili, bolje da poklone ljudima koji stvarno ne mogu da izdvoje pare", kaže Marijana Janković iz Leskovca.

Na pitanje da li je lep gest što možete i da ostavite neki dinar, da pomognete, Snežana Radovanović iz Leskovca kaže: "Evo, ja sam spremila, rekla sam gde je kutija da se stavi jer oni neće novac."

"Neće ga niko odjednom za jedan dan, bio je 70, 60 dinara, sutra ga neće niko za nikakve pare", kaže Srđan Đokić, proizvođač iz Svirca.

I dok proizvođači dobijaju najviše 15 dinara za kilogram, u marketima i na beogradskim pijacama paradajz je 10 puta skuplji. Med ponovo ubiraju nakupci.

"Kako je gorivo 165 dinara, paradajz je džabe. To je greota, to ne treba više da se sadi", kaže Bojan Cakić, proizvođač iz Palikuće.

A Aleksandar Kocić, proizvođač iz Svirca navodi: "Na pijacama sve nakupci i preprodavci i na velikim pijacama su zauzeli sve stranci iz Bosne, Crne Gore, Makedonije, Kosova, ajd to su naši iz Srbije još uvek, čak imaš i Bugare i Rumune."

Podsticajnim merama država je pomogla proizvodnju, kažu proizvođači, koji od nadležnog Ministarstva očekuju da se uključi u rešavanje ovog problema.

"10 folija imamo, država je stimulisala da proizvedemo, pomogla nam je, ali nemamo kome da prodamo", kaže Bojan Mitić, proizvođač iz Donjeg Trnjana.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede nudi rešenje: "Rešenje je u zajedničkoj strategiji koju ćemo napraviti i ovaj problem ćemo rešiti za duži vremenski period." 

U leskovačkoj kotlini pod paradajzom je 1800 hektara, 80% je u zaštićenom prostoru. Na tone će istruliti na korenu, a boljitak stručnjaci očekuju u drugoj polovini jula kada bi mogao da krene izvoz.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар