Iz jezera Ćelije izvađeno više od hiljadu džakova otpada

Sa deset čamaca, jezero Ćelije čistilo je više od sedamdeset ljudi: radnici Kruševačkog vodovoda, meštani okolnih sela, ribolovci, izviđači.

"Ovo je, pre svega, bio apel starijim generacijama da malo više povedu računa o svojoj okolini jer ono što ostane iza njih ostaće nama", ističe Jovana Nakić, iz Izviđačkog odreda "Jastreb" Kruševac. "A nama su više od skupih igračaka potrebna zdrava okolina i zdrava voda."

"Za nas ovo jezero znači život, pre svega pijaća voda", naglašava Igor Tamburić, predsednik MZ Zlatari, čiji su žitelji sakupili 800 vreća flaša i drugog otpada iz jezera.

Komunalni otpad sa površine jezera sakupljali su i radnici u okviru javnih radova Nacionalne službe zapošljavanja u Kruševcu.

"Sa prvim poplavnim talasom Vodovod Kruševac sa gradom i Sektorom za vanredne situacije postavio je privremenu barijeru između dva basena, Zlatarskog i Vasićkog basena", objašnjava Vlada Milosavljević, direktor JKP Vodovod Kruševac.

"Ovo je prvi put da i opština Brus učestvuje u akciji i to je dobar primer", kaže Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca. "Trebalo bi ovo da nastavimo i čuvamo jezero, jer grad Kruševac i okolna mesta nemaju alternativu što se vode tiče."

Postavljena je i plutajuća zavesa na Ćelijskom jezeru, sa ciljem da komunalni otpad ne ugrozi rad Fabrike vode u Majdevu.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike